Vlissingen wil opheldering over komst Doornse mariniers

© RTV Utrecht / Annet Schut
DOORN - De provincie Zeeland en de gemeente Vlissingen willen weten waar ze aan toe zijn met de marinierskazerne in Vlissingen. Ze schrijven samen een brief aan staatssecretaris van Defensie Barbara Visser, met wie ze zo snel mogelijk om de tafel willen, schrijft Omroep Zeeland.
Mariniers zijn nu in overleg met het ministerie over de inrichting van de kazerne. Dat traject zou voor 1 juli afgerond zijn, maar volgens de Zeeuwse gedeputeerde Carla Schönknecht gaat dat niet lukken voor het zomerreces. Dat betekent dat een definitieve beslissing over de kazerne opnieuw vertraging oploopt.
Volgens Schönknecht willen de provincie en de gemeente Vlissingen nu van de staatssecretaris weten wat nu het tijdpad gaat worden voor de verhuizing van de marinierskazerne.

DOORN

Het vertrek van de mariniers uit Doorn valt of staat met de bouw van een nieuwe locatie in Vlissingen. Die heeft tot nu toe forse vertraging opgelopen. Veel mariniers zien het niet zitten om naar Zeeland te verhuizen. In totaal zijn ongeveer 2500 mariniers gelegerd in Doorn.
Nog altijd is de definitieve beslissing over de verhuizing van de marinierskazerne niet gevallen. Gedeputeerde Schönknecht wil er niet van weten dat van herhaald uitstel uiteindelijk afstel komt. "We hebben vier contracten met de overheid, een collega-overheid, gesloten waarin de komst van de marinierskazerne naar Vlissingen is vastgelegd."
Eind april werd bekend dat een deel van de mariniers sowieso niet weggaat op korte termijn. Het gaat om de anti-terreureenheid MARSOF. De eenheid trad bijvoorbeeld op bij de aanslag in Utrecht en moet snel in actie kunnen komen vanuit het midden van het land. Meeverhuizen naar Vlissingen is daarom geen optie, dus moet een andere plek in de regio worden gevonden.

VERGOEDING

Het uitstel zorgt in Zeeland ook voor derving van inkomsten. De gedeputeerde schetst dat als alles soepel was gelopen, de marinierskazerne nu al bijna open en operationeel was geweest. Dat had Zeeland ieder jaar miljoenen euro's opgeleverd aan mariniers die hier met hun gezinnen werken, wonen, recreëren en naar school gaan.
Bouwconsortia die de marinierskazerne willen ontwerpen en bouwen, krijgen al een miljoenenvergoeding vanwege de vertraging. Ook Zeeland wil een tegemoetkoming, laat Schönknecht weten.
De gemeenteraad van Utrechtse Heuvelrug wil dat de marinierskazerne in Doorn zo snel mogelijk verdwijnt zodat er huizen gebouwd kunnen worden. Er is namelijk een groot tekort.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.