Uniek verslag laatste maanden Van Oldenbarnevelt voor het eerst te zien in Amersfoort

© RTV Utrecht / Robert Jan Booij
AMERSFOORT - In Museum Flehite Amersfoort is de komende maanden een uniek stuk te zien. Het gaat om het originele verslag van de laatste maanden van Johan van Oldebarnevelt. Zijn knecht Jan Francken hield het geschrift bij. Het is voor het eerst dat het boekje getoond wordt aan het publiek.
Het verslag was tot voor kort onvindbaar. Het stond bij een particulier in de boekenkast. Van Oldebarnevelt zat de laatste acht maanden van zijn leven gevangen, Jan Francken noteerde deze gebeurtenissen. Het laatste deel van het verslag is echter opgetekend door de altijd onbekend gegeven D.V.K.
Het is vandaag precies vierhonderd jaar geleden dat Johan van Oldenbarnevelt, een van de belangrijkste bestuurders uit de vaderlandse geschiedenis, werd onthoofd op het Binnenhof in Den Haag. Hij was na een jarenlange machtsstrijd met prins Maurits beschuldigd van verraad. In zijn geboortestad Amersfoort is vandaag een herdenkingsbijeenkomst, met de de aftrap van een herdenkingsjaar.

AMERSFOORT

Met name in Amersfoort komen er het hele jaar lezingen, stadswandelingen (ook voor kinderen) en zelfs een Van Oldenbarnevelt-diner met een Van Oldenbarnevelt-acteur.

HERDENKING

Op de herdenkingsbijeenkomst later vandaag in Amersfoort is SP-kamerlid Ronald van Raak een van de sprekers. Hij ijvert al jarenlang voor een betere plek voor het Haagse standbeeld van Van Oldenbarnevelt en ook voor onderzoek naar diens stoffelijke resten.
De aankomende renovatie van het Binnenhof, waar ze mogelijk te vinden zijn, is een goede gelegenheid en naar de mogelijkheden zal vooronderzoek worden gedaan. Van Raak zegt dat nabestaanden al bereid zijn om DNA af te geven.

GEEN OPENBAAR GRAF

Van Oldenbarnevelts stoffelijk overschot werd direct na zijn dood bijgezet in de niet ver van het schavot gelegen Hofkapel, die eind negentiende eeuw werd afgebroken en verbouwd. Grafkelders met veel stoffelijke resten zijn toen afgedekt. Niemand weet waar die van Van Oldenbarnevelt zijn gebleven, maar ze kunnen nog op die plek liggen. Volgens Van Raak is de kans zelfs aanzienlijk, omdat Maurits geen openbaar graf voor de geëxecuteerde wilde.
Van Raak prijst Van Oldenbarnevelt niet alleen om zijn kundigheid en verstand, maar ook om zijn visie: "Hij wilde minderheden in ons land de ruimte geven, ze samen laten werken en zo vanzelf eenheid laten ontstaan. Maurits wilde eenheid van bovenaf opleggen."
Van Oldenbarnevelt stierf manmoedig. "Mannen, gelooft niet dat ik een landverrader ben, ik heb oprecht en vroom gehandeld, als een goede patriot, en zo zal ik sterven", sprak hij vandaag precies vier eeuwen terug.
Robert-Jan Booij vanochtend in Amersfoort.
Verslaggever Robert-Jan Booij vanochtend in Amersfoort.
Herdenkingsjaar Johan van Oldenbarnevelt begonnen
Van Rossem Vertelt over Johan van Oldebarnevelt in Amersfoort

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.