Jongeren steeds later het huis uit, huis kopen steeds lastiger

© RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - Twintigers gaan in vergelijking met tien jaar geleden steeds later het huis uit. Ze krijgen ook op latere leeftijd een vaste baan, een eigen huis en kinderen. Volgens het CBS schuift alles voor twintigers op, want door het leenstelsel blijven studenten langer bij hun ouders wonen.
Daarnaast beginnen ze ook steeds later aan een vaste relatie: "Er is zoveel keus", vertelt een twintiger. "Misschien moet ik nog wachten totdat ik een 'betere' partner tegenkom. Zelf ben ik supergelukkig met mijn vriend, maar ik merk wel dat ik eerder de uitzondering ben dan de norm."

HUIZENMARKT

Ook wordt voor het voor starters op de huizenmarkt steeds moeilijker om een huis te kopen. Voor mensen met een modaalinkomen van 36.000 per jaar zijn negen op de tien koophuizen in ons land onbetaalbaar geworden.
Van de ongeveer tien procent die dan overblijft is een groot deel niet te koop. Daar zit een probleem, zegt een hoogleraar woningmarkt tegen RTL Nieuws: "De woningprijzen zijn de afgelopen vijf jaar jaar enorm gestegen, mensen kunnen minder lenen, dus er is een enorm gat ontstaan tussen de gemiddelde woningprijs en wat mensen voor een hypotheek kunnen krijgen."
Bij een doorsnee inkomen zonder spaargeld kun je een maximale hypotheek krijgen van ongeveer 162.000 euro. 38 procent van de Nederlandse huishoudens heeft een inkomen onder modaal. Pas als je tussen de vierduizend en vijfduizend euro per maand verdient worden je kansen op de woningmarkt echt goed.

BOUWPLANNEN TE WEINIG CONCREET

Hoewel ze voor veel mensen dus niet te betalen zijn, zijn huizen er ook niet genoeg. Om aan de grote vraag naar nieuwe woningen te voldoen, moet de bouwcapaciteit in bestemmingsplannen ongeveer verdubbelen. Er zijn volgens het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) nu nog te weinig concrete bouwplannen om de komende vijf jaar het tekort op de woningmarkt terug te dringen.
In de Nationale Woonagenda is afgesproken dat tot 2025 zo'n 75.000 nieuwe woningen per jaar gebouwd moeten worden om aan de behoefte te voldoen. De afgelopen twee jaar is dat streefgetal niet gehaald.
In 2017 werden er 63.000 nieuwe huizen gebouwd en vorig jaar circa 65.000. Dat geldt met name voor de provincies Utrecht en Zuid-Holland.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.