Westbroek: "Verbrande mummies gingen als pigment in olieverf"

Henk: "Een druppeltje is echt een druppeltje?"
Henk: "Een druppeltje is echt een druppeltje?" © RTV Utrecht / Boukje Jansen van Galen
DRIEBERGEN-RIJSENBURG - Het bedrijf 'Old Holland' uit Driebergen maakt de béste olieverf voor kunstschilders ter wereld. Deze verf wordt door gerenommeerde schilders van over de hele wereld gebruikt. Zo zweerden Karel Appel en Koningin Wilhelmina erbij en Damien Hirst schildert er zelfs nog steeds mee.
De recepten die de fabriek gebruikt gaan terug naar de tijd waarin schilders nog een eigen gilde vormden en zelf hun verf maakten. Dat deden ze zó goed dat in 1911 is het 'Oud Hollandse Gilde' een echte schildersverf fabriek werd. De recepten zijn generatie op generatie doorgegeven.

KLEURKRACHT

De mensen van 'Old Holland' zijn trots op hun verf. De pigmenten die de verffabriek gebruikt zijn het beste van het beste en volgens kleurontwikkelaar Paul Balk zijn ze uitgebreid getest op lichtechtheid, briljantie, helderheid en kleurkracht. "Wat kleurkracht dan is?" vraagt Henk Westbroek zich af. Paul legt uit dat kleurkracht betekent dat een kleur lang 'overeind' blijft, als je er wit bij doet. Een verf met weinig kleurkracht, heeft weinig pigment en wordt na mengen met wit heel snel flets en dat is niet de bedoeling!

DODEKOP

Er is ook in deze moderne tijd amper wat aangepast aan de receptuur en áls er al iets veranderde dan was dat omdat bepaalde pigmenten in de verf niet meer gebruikt mochten worden. Neem nou het bruinrode pigment 'dodekop'. Om dit pigment te verkrijgen werden uit de Pyramides van Egypte oude mummies gehaald en verbrand. De fijne as werd gebruikt als pigment in de verf.
Neerlands trots, verffabriek 'Old Holland' uit Driebergen

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.