Jesse Klaver: leenstelsel studenten moet op de schop

© ANP
PROVINCIE UTRECHT - GroenLinks-voorman Jesse Klaver wil dat het huidige leenstelsel voor studenten wordt aangepast. Opvallend: vier jaar geleden stemde zijn partij nog voor het afschaffen van de basisbeurs en de komst van het leenstelsel.
Maar Klaver vindt dat de verandering niet heeft uitgepakt zoals de bedoeling was. "Het is duidelijk dat het kabinet de beloftes over kwaliteit en toegankelijkheid die gedaan zijn aan studenten niet waarmaakt", schrijft hij in een brief aan GroenLinks-leden. "Het is duidelijk dat er problemen zijn met de doorstroming, leenangst en toename van stress."

STUDEREN STEEDS MOEILIJKER

Utrechtse belangenverenigingen voor studenten klagen al langer over de huidige regels. De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) zegt dat het kabinet leningen steeds duurder maakt. Ook is het voor veel hbo'ers moeilijk om door te stromen naar een masteropleiding.
Hoe het leenstelsel moet worden aangepast, laat Klaver in het midden. Hij zegt er volgende maand dieper op in te willen gaan.

GRATIS STUDIE

GroenLinks-Kamerlid Zihni Özdil zei vorige week in een interview: "Mijn voorkeur heeft echt: iedereen die studeert hoeft geen geld te betalen. Het moet publiek bekostigd zijn en voor iedereen toegankelijk en gratis." Als mogelijke alternatieven noemt hij de terugkeer van een basisbeurs of 'een systeem zonder collegegeld'.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.