D66 in Soest stelt vragen over bijstandsverhoor

Rechtzaak tegen de gemeente Bunschoten die onterecht een uitkering afnam van een inwoner.
Rechtzaak tegen de gemeente Bunschoten die onterecht een uitkering afnam van een inwoner. © RTV Utrecht / Lisanne Rutgers
SOEST - De Soester afdeling van D66 heeft kritiek op de verhoormethoden van BBS, de sociale samenwerkeringsdienst van Baarn, Bunschoten en Soest. De rechter besloot vorige week dat die dienst de bijstandsuitkering van een man uit Bunschoten onterecht in heeft getrokken na een "ongepaste" verhoormethode.
In een reeks schriftelijke vragen spreekt D66 over een "onacceptabele ondervraging" van de uitvoeringsorganisatie. Volgens de rechter handelde de sociaal rechercheur van de BBS niet professioneel door tijdens het verhoor met inwoner Jaap Koelewijn uit Bunschoten in te gaan op zijn seksuele geaardheid. Hij werd in 2016 beschuldigd van fraude met zijn bijstandsuitkering.
In het verhoor van de sociale dienst werd hij, naar eigen zeggen, onder druk gezet om zijn uitkering stop te zetten. D66 vraagt of het gemeentebestuur van Soest bereid is voor te stellen om dergelijke verhoormethoden te verbieden en te voorkomen.

GELUIDSOPNAME

Ook wil de fractie weten of Soest bereid is om BBS voor te stellen van alle cliëntgesprekken van de sociale recherche een geluidsopname te maken. Jaap Koelewijn maakte van zijn verhoor een geluidsopname en kon dat uiteindelijk gebruiken als bewijslast. Op de opname is te horen: "Maar het zou ook goed zijn hè, gezien de situatie, dat jij lekker uit Bunschoten verdwijnt. Want het is nog steeds een issue als je homo bent, snap je?"
Soest liet eerder al weten het verplicht opnemen van gesprekken als suggestie mee te nemen in het opstellen van toekomstig beleid.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.