UCK sleept gemeente Utrecht voor de rechter vanwege faillissement

Het pand van het UCK aan het Domplein.
Het pand van het UCK aan het Domplein. © RTV Utrecht / Jordi de Jong
UTRECHT - Medewerkers van het Utrechts Centrum voor de Kunsten (UCK) willen bij de rechter de strijd aan gaan met de gemeente. Ze vinden dat het stadsbestuur ten onrechte aanstuurt op een faillissement van de organisatie.
Vorig jaar al besloot de gemeente de subsidie stop te zetten. Lange tijd vond nog overleg plaats tussen het stadsbestuur en het UCK, maar volgens directeur Jeroen van Spijk stuurt de politiek duidelijk aan op een faillissement.
"Dit betekent dat medewerkers zonder vergoeding op straat komen te staan en zesduizend cursisten niet kunnen starten in het nieuwe seizoen." In totaal werken bij het UCK tweehonderd mensen, waarvan zestig in vaste dienst.

NAAR DE RECHTER

Dus stapt het personeel, gesteund door de Kunstenbond en vakbond AVV, naar de rechter. Volgens hen onderschat de gemeente de waarde van het UCK en wordt te weinig rekening gehouden met het lot van de werknemers die op straat komen te staan.
Ook vindt directeur Van Spijk dat er veel te weinig tijd is om een goede overgangsregeling te treffen met vervangende kunsteducatieprojecten.

POLITIEK IS VERANTWOORDELIJK

"Het college lijkt te gemakkelijk over de verantwoordelijkheid heen te stappen voor medewerkers bij de ontmanteling van een stichting die zij zelf in 1998 heeft opgericht", zegt Karin Boelhouwer van de Kunstenbond. "Niet logisch, niet netjes, niet fair."
Van Spijk zegt dat zijn organisatie juist net een succesvolle reorganisatie achter de rug heeft. "Het personeel is erin geslaagd de opbrengsten flink te verhogen en de kosten te verlagen. Het college gaat veel te snel in zijn conclusies."

PAND AAN DOMPLEIN

Het UCK zit in een gebouw aan het Domplein. Onlangs beloofde de gemeenteraad nog dat het pand beschikbaar blijft voor amateurkunst. Maar Van Spijk zegt dat bij een eventueel faillissement het gebouw enkele maanden dicht moet.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.