Advocaat: 'Monster van Leersum' valt buren nog steeds lastig, vandaag hoger beroep

Archieffoto van het terrein in Leersum waar het om draait.
Archieffoto van het terrein in Leersum waar het om draait. © RTV Utrecht
LEERSUM - Hij betaalde al een dwangsom van 300.000 euro en dreigt drie maanden de cel in te gaan, toch gaat Rudolf R., ook wel bekend als het 'Monster van Leersum', door met het lastigvallen van zijn buren. Dat zegt de advocaat van het gezin dat al jaren door R. wordt geterroriseerd. Vandaag dient het hoger beroep dat R. aanspande tegen zijn veroordeling tot drie maanden cel.
Rudolf R. beschadigde jarenlang spullen op het terrein van zijn buren en brak zelfs bij ze in. Daar ging hij mee door ondanks herhaaldelijk ingrijpen van de rechter. Uiteindelijk overtrad R. een gebiedsverbod dat door de rechtbank was opgelegd. Een dure grap, want dat betekende dat hij een dwangsom van 300.000 euro moest betalen. Iets dat inmiddels ook is gebeurd.
R. werd in 2017 veroordeeld tot drie maanden cel en een contact- en gebiedsverbod, een uitspraak waar hij tegen in beroep ging. Toch gaat R. nu nog steeds, op 83-jarige leeftijd, door met zijn praktijken. Dat zegt Bernard Tomlow, de advocaat van slachtoffer Gert Griffioen.

BEZWAARSCHRIFTEN

Volgens Tomlow dient R. tegenwoordig hinderlijke bezwaarschriften en klachten in bij de gemeente over zijn buren: "En dat betekent dat je daar iedere keer op moet gaan antwoorden bij een bezwaarcommissie van de gemeente of bij de rechtbank. Dat wordt dan wel elke keer afgewezen, maar het is een vervelende ergernis die je voordurend hebt."
KLACHT/BEZWAAR/RECHTSZAAK
Gert Griffioen bevestigt aan de telefoon de recente praktijken van Rudolf R. Maar hij wil niet in details treden voor het hoger beroep is afgehandeld. Een blik op papieren van de rechtbank geeft echter een idee hoe R. te werk gaat. In oktober 2017, twee maanden nadat hij tot drie maanden cel was veroordeeld, dient R. bij de gemeente een klacht in. Hij zegt dat zijn buren een bed and breakfast zonder vergunning hebben en eist dat er wordt ingegrepen. De gemeente wijst die klacht af. R. gaat daartegen in beroep en stapt uiteindelijk naar de rechter. Die behandelt de zaak begin deze maand: anderhalf jaar na de originele klacht.

GEMEENTE

Gevraagd om een reactie wil de gemeente Utrechtse Heuvelrug niet op de klachtenprocedure van R. reageren omdat die nog onder de rechter is. Advocaat Tomlow heeft daar minder moeite mee. Hij vindt dat de gemeente alleen maar problemen veroorzaakt in plaats van ze op te lossen. "Vorige week is er nog een bestuurszitting geweest waarbij de rechtbank [aan de gemeente] vroeg: 'Wat doet u nou? U zit voortdurend 180 graden te draaien in deze zaak.' Dat ging over een vergunning die wel of niet was afgegeven. En dat is wat je in deze zaak ziet: dat de burger de dupe wordt als de overheid niet strak op de zaak zit."

VERPLICHT

Volgens hoogleraar rechtsgeleerdheid Ton Jongbloed van de Universiteit Utrecht moet de gemeente ook wel iets met de klachten van R. doen: "Officieel moet de gemeente elk bezwaarschrift behandelen." Maar volgens hem zijn er gevallen bekend waarin een gemeente misbruik aanpakte en daarin gelijk kreeg. Jongbloed: "Toen heeft de rechter gezegd: 'Je kan het iemand niet helemaal verbieden om bezwaarschriften in te dienen maar we kunnen het wel reguleren, bijvoorbeeld dat je er maximaal één per veertien dagen mag indienen.'"

HOGER BEROEP

Vandaag dient in Arnhem het hoger beroep dat Rudolf R. aanspande tegen zijn veroordeling tot drie maanden celstraf met een contact- en gebiedsverbod. Zijn advocaat wilde voor de zitting van vandaag geen uitspraken over de zaak doen: 'daarvoor moet u toch echt naar de zitting komen'. Dat doet RTV Utrecht dan ook: verslaggever Mark van der Wel is aanwezig in de rechtszaal. Volg hem hier op twitter.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.