NFI-medewerker hoort celstraf eisen voor knoeien met bloedmonsters

Een alcoholcontrole op archiefbeeld.
Een alcoholcontrole op archiefbeeld. © ANP
AMERSFOORT - Een medewerker van het Nederlands Forensisch Instituut heeft vandaag een jaar cel, waarvan vier maanden voorwaardelijk, horen eisen. De 39-jarige Amersfoortse heeft twee keer gerommeld met bloedmonsters, die bij haar waren afgenomen nadat ze dronken achter het stuur had gezeten. Het OM beschuldigt haar van een ambtsmisdrijf.
De vrouw viel in oktober 2016 door de mand bij een alcoholcontrole. Een ademanalyse wees uit dat ze te veel had gedronken. Ze vroeg om een tegenonderzoek en liet bloed afnemen. Onderzoek door het NFI leverde onverklaarbaar lage bloedwaardes af, die de blaastest tegenspraken.

BLOEDTESTEN GEMANIPULEERD

Vier maanden later werd de Amersfoortse opnieuw met drank op in de auto betrapt. Toen het scenario met de bloedproef zich herhaalde rook de Rijksrecherche onraad. De vrouw werd in september 2017 aangehouden.
De verdachte heeft bekend dat ze de bloedtesten heeft gemanipuleerd. Ze kon als medewerker van het NFI met een pasje op de afdeling komen waar de buisjes werden bewaard. Buiten werktijd deed ze er wat water bij, waardoor de alcoholwaarden onder de limiet zakten.

REPUTATIESCHADE NFI

Het OM zegt dat ze de vervalste uitslagen bij haar proces heeft ingebracht en daarmee valsheid in geschrifte pleegde. Volgens de officier van justitie is de reputatieschade voor het NFI groot. "Elke verdachte kan nu zeggen dat er vast gesjoemeld is met de onderzoeken."
De Rijksrecherche heeft overigens geen aanwijzingen gevonden dat de verdachte ook met andere bloedmonsters bij het NFI heeft geknoeid. Het Openbaar Ministerie denkt dat ze uit privébelang heeft gehandeld.

HARD EN SLINGEREND RIJDEN

De eerste keer werd de Amersfoortse aangehouden toen ze hard en slingerend reed, met haar dochtertje in de auto. Ze had ruim drie keer meer op dan toegestaan. Haar rijbewijs werd negen maanden ingevorderd maar toch werd ze in februari 2017 gesnapt met ruim vijf keer te veel op. "Het is een wonder dat met zo'n torenhoog alcoholgehalte geen ongeluk is gebeurd", zei de aanklaagster.
De verdachte wijt haar acties aan een alcoholprobleem waarvoor ze zich schaamde. Ze wilde dat verbloemen tegenover haar man en de buitenwereld. Achteraf vindt ze dat ze heel onverstandig is geweest. Ze is in therapie en drinkt niet meer.
Het OM eist ook dat de Amersfoortse vrouw twee jaar geen voertuig mag besturen en drie jaar geen openbaar ambt mag bekleden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.