Hardrijders Hessenweg De Bilt moeten maximumsnelheid leren

Paul Boos van VVN De Bilt en Hans Visser van de ondernemersvereniging op de Hessenweg.
Paul Boos van VVN De Bilt en Hans Visser van de ondernemersvereniging op de Hessenweg. © RTV Utrecht / Robert Jan Booij
DE BILT - Winkeliers, politieagenten en de gemeente De Bilt voeren komende weken een verkeerscampagne rond de Hessenweg. In de dorpskern geldt een maximumsnelheid van 30 kilometer per uur, maar veel automobilisten zijn zich daar kennelijk nog niet van bewust.
De Hessenweg in De Bilt is een berucht punt als het om verkeersveiligheid aankomt. In het Meldpunt Onveilig Verkeer van RTV Utrecht werd door meerdere melders aangegeven dat auto's er vaak te hard rijden. Maatregelen om de snelheid te beperken zijn er nauwelijks en de signalering via verkeersborden en wegbeschildering zou ook tekortschieten.

RISICO'S

Het is hoog tijd om weggebruikers bewust te maken van de risico's van hardrijden, vindt voorzitter Hans Visser van de lokale ondernemersvereniging. "Een paar jaar geleden is er een dodelijk slachtoffer gevallen", zei hij vanmorgen op Radio M Utrecht. "Vier maanden geleden is een jongedame hier op het zebrapad aangereden en twee maanden geleden een jongeman. Het gaat niet goed, dus we hebben met de gemeente en de politie besloten om mensen op een leuke, ludieke manier te informeren dat ze hier maar dertig mogen rijden."
Paul Boos, voorzitter van Veilig Verkeer Nederland De Bilt, wijst erop dat auto's in de parkeervakken, passerende lijnbussen en lossende vrachtwagens de situatie extra gecompliceerd maken. "De weg oogt daarnaast alsof je er vijftig, zestig mag rijden en dat gebeurt dus ook, vaak door lokale mensen", zegt hij. Volgens Boos is naast het bewustmaken van weggebruikers ook handhaving door de overheid nodig.

HARDRIJDERS

Gemeente De Bilt bevestigt in een persbericht dat inwoners en winkelaars regelmatig klagen over het verkeer op de Hessenweg. Volgens een woordvoerder kan de politie niet stuctureel controleren en handhaven in de 30-kilometerzones van de dorpskern. Daarom zetten ambtenaren, politieagenten en ondernemers nu samen in op een campagne die gericht is op de hardrijders zelf.
Vanaf vandaag staan er tijdelijk elektronische borden langs de Hessenweg, die aangeven hoe snel de auto's rijden. Volgende week komen politieagenten controleren en houdt Veilig Verkeer Nederland een remwegdemonstratie. De bewustwordingsactie duurt tot het einde van de maand.
7.40 uur: Radio M Utrecht op de Hessenweg in De Bilt
8.40 uur: Radio M Utrecht op de Hessenweg in De Bilt
RTV Utrecht deed in april onderzoek naar onveilige wegen in Midden-Nederland. Dat leverde in de hele provincie meer dan 20.000 reacties op. Meer verhalen uit het Meldpunt Onveilig Verkeer vindt u in ons dossier.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.