RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Na 50 jaar einde voor jongerencentrum Kamerik?

1/2
KAMERIK - Jongerensoos De Bijn in Kamerik dreigt na ruim een halve eeuw te moeten sluiten vanwege de openingstijden. Die moeten volgens de gemeente aangepast worden na klachten van geluidsoverlast. Het betekent dat de soos nog maar tot middernacht open mag zijn waardoor de baromzet omlaag gaat.

"Zoals veel mensen weten begint het stappen pas om een uur of tien. Dus dan heb je maar twee uur waarin je iets in kunt verkopen. En dat betekent voor ons gewoon dat we failliet zijn", zegt Noah Vandermeer, bestuursvoorzitter van De Bijn. Het jongerencentrum heeft het al niet gemakkelijk en dit zou de doodsteek betekenen.

De Bijn in Kamerik moet eerder dicht en dat wil het bestuur niet


ROKEN EN PRATEN

Een buurman klaagt al tijden over overlast die de bezoekers van de soos veroorzaken als ze buiten het pand gaan roken en praten. "Je hebt hier heel dichtbij de buren zitten in een stacaravan en dat zijn geen hele dikke muren", weet Vandermeer. Tegelijkertijd wil hij best wat doen aan de overlast door de plaatsing van een geluidsmuur bijvoorbeeld.

Het is zo zonde als er zoveel jaren vrijwilligerswerk verloren gaat"
Noah Vandermeer, voorzitter bestuur De Bijn

DUIMSCHROEVEN

Vooralsnog lijkt dat weinig indruk te maken op de gemeente. Die heeft de duimschroeven voor jongerencentra sowieso aangedraaid. Ook K'77 en Babylon kregen al te horen dat ze eerder dicht moeten vanwege de herrie. Noah vermoedt dat er wellicht een andere reden is. "Ik denk dat gemeente het idee heeft dat ze hier te weinig controle over hebben."

PETITIE

De Bijn is een petitie gestart voor ruimere openingstijden die 500 keer getekend werd. De handtekeningen zijn aangeboden aan het college en ook de gemeenteraad bemoeit zich er inmiddels mee. De VVD en Progressief Woerden springen in de bres voor het jongerencentrum.

"Progressief Woerden wil dat het college éérst met het bestuur van De Bijn in gesprek gaat over wat zij aan eventuele overlast gaan doen. Het college wil de schenktijden van De Bijn drie maanden lang beperken. Dat is een sanctie die een fors gat in de inkomsten van deze club kan slaan. Zo'n maatregel moet je dus niet lichtzinnig nemen", staat te lezen op de Facebookpagina van die partij.

GESPREK

Het college van Woerden gaat deze week inderdaad in gesprek met De Bijn en komt daarna met een reactie. Het bestuur hoopt dat de gemeente besluit de teugels toch wat te laten vieren en de soos ruimere openingstijden geeft, want een failliet van De Bijn zou eeuwig zonde zijn. "Er gaat dan zoveel jaren vrijwilligerswerk verloren. Daarbij zorgen we dat er geen overlast is van hangjongeren, want die zitten hier."


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht