Weer cel geëist tegen 'Monster van Leersum': "U bent al twintig jaar bezig, ik snap het gewoon niet"

Archieffoto van het terrein in Leersum waar het om draait.
Archieffoto van het terrein in Leersum waar het om draait. © RTV Utrecht
LEERSUM - Ook in hoger beroep tegen het 'monster van Leersum' heeft de aanklager drie maanden cel en een contact- en gebiedsverbod van vijf jaar geëist. De hoogbejaarde Rudolf R. (83) is al jarenlang een grote plaag voor zijn buren. Hij zou zich schuldig hebben gemaakt aan vernieling, inbraak en erfvredebreuk.
R. dankt zijn geuzennaam 'Monster van Leersum' aan zichzelf: hij gaf zichzelf ooit die naam. Al sinds 2000 zou hij het hebben gemunt op zijn buren. In 2017 werd hij veroordeeld tot drie maanden cel. Hij ging in hoger beroep.

NOG STEEDS PESTERIJEN

Dus diende de zaak vandaag opnieuw bij het gerechtshof in Arnhem. Hoewel we twee jaar verder zijn en het 'monster' inmiddels een hoogbejaarde leeftijd heeft bereikt, zouden de treiterijen nog altijd bezig zijn. Volgens de advocaat van de gedupeerde buren dient hij aan de lopende band hinderlijke bezwaarschriften en klachten in bij de gemeente.

MEDIAHETZE

Voor de rechters van het gerechtshof kwam R. vandaag met zijn kant van het verhaal. Het zelfbenoemde 'monster' is naar eigen zeggen slachtoffer van een mediahetze. Bovendien zou de politie haar werk niet goed doen. De schuld van de ruzies zou bij de buren liggen, zegt R.

DWANGSOM IS PERVERS

De advocaat van R. wil vrijspraak voor zijn cliënt. Hij betwijfelt of het een goed idee is om een 83-jarige naar de gevangenis te sturen. Ook noemt hij de dwangsom van 300.000 euro een "perverse prikkel". De buren hebben er dan financieel belang bij als het 'monster' opnieuw de fout in gaat. Daarom zou Rudolf R. zijn uitgelokt.
De aanklager uitte harde taal aan het adres van R. "Het verbaast me dat u een academische opleiding heeft en in deze omstandigheden terechtkomt. Uw kinderen zijn arts en piloot. U leeft ervoor om uw buren het leven zuur te maken."
"U bent al bijna twintig jaar bezig", vervolgde de aanklager. "Ik snap het gewoon niet. We mogen blij zijn dat bij uw buren zo'n hoog beheersingsniveau is te zien. Anders was dit al eerder enorm geëscaleerd."

PIEPEND GEHOORAPPARAAT

Tijdens een groot deel van de zitting in het gerechtshof in Arnhem was een irritante pieptoon te horen. Die werd veroorzaakt door het gehoorapparaat van Rudolf R. Het 'monster van Leersum' had af en toe moeite de rechtszaak te volgen. De rechter moest veel woorden herhalen en uitleggen.
Over twee weken doet het gerechtshof uitspraak. Dan wordt dus bekend of de inmiddels 83-jarige R. de gevangenis in moet. Een gedetailleerd verslag van de rechtszaak is te volgen op de Twitter-tijdlijn van verslaggever Mark van der Wel.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.