"Normaal bewegen wij de hele dag": dansstudenten zitten stil in strijd tegen kinderprostitutie

© RTV Utrecht / Carmen Nelissen
UTRECHT - In de zaal waar ze zich normaal in het zweet dansen, zitten de dansstudenten nu opvallend stil. Ze liggen onder kleedjes, lezen een boekje of luisteren muziek. Zo willen de leerlingen van de Utrechtse MBO Dansacademie geld ophalen voor de jaarlijkse 'Lock Me Up - Free A Girl'-actie om kinderprostitutie tegen te gaan.
Op de vloer van het danslokaal zijn hokjes van 1 bij 2 meter getaped. Die staan symbool voor de manier waarop kinderen in de prostitutie gevangen zitten. De scholieren moeten er van tien uur 's ochtends tot vijf uur 's avonds in stilzitten. Ze mogen niet opstaan, niet eten en maar af en toe op hun telefoon.
"Je moet het zien als een sponsorloop," legt Maartje van Lanen uit. Zij is docent aan de academie en de initiatiefnemer. "In plaats van dat we rennen, zitten we stil. En zo halen wij geld op." Het bedrag dat wordt opgehaald, gaat naar Stichting Free A Girl, die kinderen uit de prostitutie bevrijdt.

LOCK ME UP

De actie van Stichting Free A Girl is jaarlijks. Door het hele land zitten mensen twaalf uur lang stil. Bij de Dansacademie gaven ze een eigen draai aan dit concept. Maartje vertelt dat de leerlingen graag in actie komen, maar dat ze het liefst dingen dóen. "Zo gaan veel leerlingen vanmiddag het centrum in om aandacht te vragen voor de actie en geld op te halen."

GEMOTIVEERDE SCHOLIEREN

Maartje vond het niet moeilijk om haar studenten over te halen mee te doen. "Ze waren al snel enthousiast", vertelt ze. Dat wil trouwens niet zeggen dat het stilzitten hen ook zo goed afgaat.
Leerling Barbara vindt het hokje van twee vierkante meter maar klein. "Normaal bewegen wij de hele dag. En nu mag dat ineens niet", zegt ze. "Dat is wel echt het moeilijkste aan vandaag." Buurman Tristan kijkt even naar de tijd en zucht. "Nog zes uur," zegt hij.
Ook Tia vindt het hokje maar krap. Tegelijkertijd is dat ook goed, zegt ze. "Zo is het makkelijker om je voor te stellen onder wat soort omstandigheden die kinderen moeten leven."

2 MILJOEN KINDEREN IN DE PROSITUTIE

Stichting Free A Girl gebruikt het opgehaalde geld om kinderen uit de prostitutie te halen. Wereldwijd gaat het om zo'n twee miljoen gevallen, bijvoorbeeld in India, Bangladesh en Thailand.
Directeur van Free A Girl, Evelien Hölsken, vertelt waar het geld voor nodig is. "Wij zorgen voor undercoverteams die zich voordoen als klant en zo op zoek gaan minderjarige meisjes. Als ze die hebben gevonden, proberen zij een vertrouwensband met het kind op te bouwen." Zo wordt er bewijs verzameld, en als dat er genoeg is, schakelt de stichting de politie in om het kind te bevrijden.
Daarmee is het werk van de stichting nog niet klaar. "We hebben ook geld nodig voor medische zorg, onderwijs en juridische ondersteuning", vult Hulskens aan. Ze is blij met de acties en kijkt uit naar zondag. Dan wordt bekend wat er in het totaal is opgehaald.
Dansstudenten zitten stil in strijd tegen kinderprostitutie

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.