Mogelijke maatregelen voor betere luchtkwaliteit in Utrecht: centrale vuurwerkshow en minder houtstook

© Maarten van de Krol
UTRECHT - Utrechters inspireren minder hout te stoken, een stengere milieuzone en een centrale vuurwerkshow in plaats van consumentenvuurwerk. Dat zijn enkele maatregelen die de gemeente overweegt in de strijd voor schonere en gezondere lucht.
De gemeente wil de luchtkwaliteitsdoelen het liefst eerder dan de streefdatum, die nu in 2030 ligt, halen. De komende maanden worden deze mogelijke maatregelen verder uitgewerkt.
Eén van de speerpunten is het terugdringen van houtstook. De gemeente wil mensen via een voorlichtingscampagne bewust maken van de schadelijke effecten. "De nadruk ligt hierbij op betere voorlichting over de gezondheidseffecten van houtstook, met als doel gedragsverandering die leidt tot een betere luchtkwaliteit, minder overlast en minder gezondheidsschade", schrijft het college.

MILIEUZONE

Daarnaast overweegt de gemeente de milieuzone te vergroten. Daarbij wordt eerst ingezet op het weren van vervuilende dieselauto's. Andere opties die worden onderzocht, zijn het weren van vervuilende brom- en snorfietsen, autoluwe zones op plekken met slechte luchtkwaliteit, subsidies voor de aanschaf van elektrische voertuigen en maatregelen op gebied van parkeren. Een extern onderzoeksbureau moet de mening van Utrechters over deze verkeersmaatregelen gaan peilen.

CENTRALE VUURWERKSHOW

Ook streeft Utrecht naar een vermindering van vervuilende bouwwerktuigen en minder vuurwerk, bijvoorbeeld door een centrale vuurwerkshow. Over dat laatste gaat de gemeente met inwoners en ondernemers in gesprek.
"Eerder is al gebleken dat 28 procent van de mensen die normaal zelf vuurwerk afsteken, dit niet meer doen wanneer er een vuurwerkshow wordt georganiseerd. Daarnaast geeft een centrale vuurwerkshow wellicht draagvlak voor meer vuurwerkvrije zones of andere verderstrekkende maatregelen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.