Schadeclaims autobranden sterk gestegen

© Caspar Huurdeman
PROVINCIE UTRECHT - Het aantal schadeclaims in verband met autobranden is het afgelopen jaar sterk toegenomen. Vorig jaar kwamen er 4359 claims, meldt het Verbond van Verzekeraars, en dat is een stijging van 9 procent.
De meeste claims kregen verzekeraars in januari, de maand na de jaarwisseling. De meeste claims kwamen uit Zuid-Holland, maar de grootste stijging was in de provincie Utrecht. Hier steeg het aantal claims met een derde. Het aantal claims ging van 275 in 2017, naar 367 in 2018.
COPYCAT-GEDRAG
Criminoloog Anton van Wijk zegt in het AD dat de toename mogelijk te verklaren is door 'copycat-gedrag'. "Jongeren zien het van elkaar of lezen erover en denken dan: dat gaan wij ook doen", zegt hij in de krant.
Vermoedelijk is het aantal autobranden zelfs nog hoger dan het aantal claims dat is binnengekomen bij verzekeraars, omdat niet alle autobezitters zijn verzekerd voor brand.

AUTOVERZEKERING

Gemiddeld ben je in de stad Utrecht 35,15 euro per maand kwijt voor je autoverzekering, blijkt uit cijfers van Autoverzekering.nl. Utrecht staat hiermee landelijk gezien op de vijfde plaats, Maastricht voert deze lijst aan met een gemiddelde premie van bijna 38 euro per maand.
Starters zijn in Utrecht nog duurder uit, zij betalen bijna 50 euro per maand. Daarmee staat Utrecht voor beginnende bestuurders zelfs op de tweede plaats. Dat komt volgens de vergelijkingssite onder meer omdat er relatief veel auto's rondrijden, waardoor de kans op ongelukken groter is.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.