RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

'Honden nog regelmatig niet aangelijnd in de natuur, reekalfjes de dupe'

1/3
DRIEBERGEN-RIJSENBURG - Wildbeheereenheid Kromme Rijn roept wandelaars op om hun honden aan de lijn te houden. De jagersvereniging ziet nu nog regelmatig loslopende honden in gebieden waar een aanlijnplicht is. Daarom hangt de vereniging nu extra bordjes op om hondenbezitters op te roepen om hun viervoeter niet los te laten lopen.

"Een hond wil prooi hebben. Al is hij nog zo mak en nog zo onder controle, van nature wil een hond toch ergens achteraan," zegt Piet van Dijk van de jagersvereniging. En dat kan vervelende gevolgen hebben, zeker nu er reekalfjes worden geboren.

OPEN VELD

"De reekalfjes worden door hun moeder in het open veld gelegd, op ongeveer twintig meter van de bosrand", legt de jager uit. "Ze bewegen zich niet, in de hoop om zo niet ontdekt te worden. Hun moeder houdt ze dan vanaf de bosrand in de gaten en komt 's ochtends en 's avonds langs om haar kalfjes te voeden."

Maar honden kunnen de jonge reeŽn ruiken en gaan dan naar ze toe. "Soms pakken ze de kalfjes dan, maar soms neemt ook de eigenaar van de hond een kijkje. Ze denken dan dat het kalfje is verlaten door de moeder en nemen het mee om de dierenambulance te bellen," zegt Van Dijk.

Dat is vaak goed bedoeld, ziet ook Van Dijk in. Maar je verstoort zo de natuur. "De moeder heeft het vanaf een afstand allemaal zien gebeuren. Vaak wil ze daarna haar kalf niet meer terugnemen, omdat er een mensengeur aan zit. Dat ziet een ree als risico."

WILD

Het zijn niet alleen de reeŽn die last hebben van de honden, zegt Van Dijk. Ook grazers zoals schapen hebben veel last van honden en kunnen niet voor hen vluchten. Klein wild zoals hazen voelt zich regelmatig opgejaagd door honden die niet aangelijnd zijn en het bospad hebben verlaten.

Van Dijk spreekt de hondenbezitters regelmatig op loslopende honden aan. "Dan krijg ik meestal twee antwoorden," zegt hij. "Sommigen zeggen dat ze niet hebben gezien dat er een aanlijnplicht is. Anderen zeggen dat hun hond niets doet. Maar er komt een moment dat het instinct in een hond naar boven kan komen."

Zeker nu er in de lente weer veel dieren worden geboren, wil de jagersvereniging daarom hondenbezitters op de aanlijnplicht wijzen. Op de borden die de verening nu ophangt staat de tekst: "Helpt u de natuur mee? Laat uw hond niet loslopen!"

Radio M Utrecht-verslaggever Robert Jan Booij nam met Piet van Dijk een kijkje bij de Langbroekerwetering
Verslaggever Robert Jan Booij met jager Piet van Dijk bij Bornea


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht