Nieuwe directeur moet orde op zaken stellen bij sociale dienst Eemland

Gemeentehuis van Baarn
Gemeentehuis van Baarn © RTV Utrecht
BAARN/SOEST - Een nieuwe directeur moet de verziekte bedrijfscultuur gaan herstellen bij de samenwerkende sociale diensten van Baarn, Bunschoten en Soest. Vorig jaar werd duidelijk dat de organisatie intern tot op het bot verdeeld is.
Samenwerkingsdienst BBS, vernoemd naar de eerste letters van de deelnemende gemeenten, helpt inwoners bij werkloosheid, uitkeringen, schulden en andere zaken in het zogenoemde sociaal domein. Bart van der Schelde is nu aangesteld om zich bezig te houden met een cultuuromslag. De huidige directeur, Jeannet Kool, vertrekt niet maar moet samen optrekken met Van der Schelde.
In een vorig jaar gepresenteerd onderzoek werd de bedrijfscultuur binnen BBS omschreven als een 'explosieve cocktail'. Medewerkers zouden elkaar onderling niet eens meer groeten. Tijdens het onderzoek bleek dat ze niet meer met plezier naar hun werk gaan. De organisatie werd verder beschreven als 'een in zichzelf gekeerde, meer dan gemiddeld gelijkhebberige en weinig in het gehele bedrijfsbelang van BBS geïnteresseerde gemeenschap'.

ONGEPASTE VERHOORMETHODE

Dinsdagavond zijn gemeenteraadsleden van de BBS-gemeenten in beslotenheid bijgepraat over de stand van zaken bij de organisatie. De zorgen die bestonden zijn daar wat betreft Kees Koudstaal, fractievoorzitter van de lokale partij BOP Baarn, niet weggenomen. Hij laat vandaag weten om die reden zijn nevenfunctie als raadsrapporteur BBS per onmiddellijke ingang neer te leggen.
"Ik vind dat er fouten zijn gemaakt en ik wil de wethouder daarover aan de tand kunnen blijven voelen". Dat kan wat hem betreft niet met twee petten op. Als raadsrapporteur moet hij de gemeenteraad onafhankelijk kunnen informeren over wat er speelt bij BBS. "Die dubbele petten voelden al ongemakkelijk en na dinsdagavond alleen maar meer".
BBS ligt sowieso onder een vergrootglas. Onlangs oordeelde een rechter dat de dienst de bijstandsuitkering van een man uit Bunschoten onterecht introk na een "ongepaste" verhoormethode. Een sociaal rechercheur van de dienst handelde volgens de rechter niet professioneel door tijdens het verhoor met een inwoner uit Bunschoten in te gaan op zijn seksuele geaardheid.
De Soester afdeling van D66 vindt om die reden dat er een einde moet worden gemaakt aan die verhoormethode.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.