Ridouan Taghi tegen Peter R. de Vries: "Geen reden om je iets aan te doen"

© Politie
VIANEN - Ridouan Taghi, de meest gezochte crimineel van Nederland, heeft aan misdaadverslaggever Peter R. de Vries een persoonlijk bericht gestuurd. Daarin laat hij De Vries weten dat hij de journalist helemaal niet om het leven wil laten brengen.
Afgelopen dinsdag zei de Vries dat de politie hem had verteld dat hij op de dodenlijst van de uit Vianen afkomstige Taghi staat. "Met schrik en verbazing las ik het nieuws dat ik volgens politie en justitie opdracht heb gegeven om jou te laten liquideren. Daar is niets van waar. Dat is een regelrecht verzinsel!!", zou Taghi aan De Vries hebben geschreven. "Ik heb geen enkele reden om jou iets aan te doen", zou hij daaraan hebben toegevoegd.

OPMERKELIJK

De Vries noemt de boodschap "heel opmerkelijk". "Ik keek er heel erg van op." De Vries wil niet zeggen hoe de boodschap van Taghi tot hem kwam, maar zegt wel zeker te weten dat deze van de gezochte crimineel afkomstig is. "Daar zijn derden bij betrokken en ik heb hen beloofd dat ik er verder niets over zou zeggen. Maar het was een persoonlijk bericht van hem, daar bestaat geen misverstand over."

100.000 PROCENT

Ook liet Taghi weten dat hij vroeger 'geboeid' naar de programma's van De Vries keek. "Ik respecteer je en zie je als een professionele journalist. Geen haar op mijn hoofd die eraan denkt jou iets aan te doen. Ik heb 100.000 procent niets tegen jou."
Tekst gaat door na de Tweet:

VOLKSVIJAND

De vermeende brievenschrijver Taghi laat verder weten het onverklaarbaar te vinden dat politie en justitie hebben gezegd dat hij De Vries iets wil aandoen. "Ik daag hen uit om met informatie te komen. Dat kunnen ze niet, want die is er ook niet: het zijn allemaal leugens. Ik denk dat het hun opzet is om mij met dit soort berichtgeving te framen, mij in de beeldvorming als volksvijand neer te zetten."
De Vries kreeg vijf weken geleden summiere informatie van de politie dat er een moordaanslag op hem zou worden voorbereid en dat Taghi de opdrachtgever was. "In die vijf weken die volgden, kwamen er geen details erbij", zei de journalist tijdens de uitzending.
Of Taghi de waarheid spreekt, daarover zegt De Vries "niet naief zijn". Tegelijk hecht hij er toch waarde aan, omdat het zo'n persoonlijke boodschap is. "Als ik de gedetailleerde ontkenning tegenover de boodschap van de politie leg, ben ik geneigd om dat te geloven. Als het allemaal niet waar is, waarom zou hij dan die moeite doen. Kennelijk heeft hij het gevoel dit te moeten weerspreken, dat maakt het voor mij waardevol.
Taghi is volgens het Openbaar Ministerie betrokken bij meerdere liquidaties en moordplannen. Hij zou achter de moord op misdaadblogger Martin Kok zitten. Ook zou hij een aandeel hebben gehad in de moorden op Samir Erraghib (IJsselstein, april 2016), Ranko Scekic (Utrecht, juni 2016) en Hakim Changachi (Utrecht, januari 2017). De laatste zaak betreft een zogeheten vergismoord.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.