Utrechtse studentes geven verkiezingsshows: "EU is niet alleen saai en moeilijk"

© RTV Utrecht / Carmen Nelissen
NIEUWEGEIN - Het opkomstpercentage van de vorige Europese verkiezing laat zien dat jongeren de weg naar de stembus nog niet goed kunnen vinden. In 2014 stemde maar achttien procent van de jongeren. Daar moet verandering in komen, vinden vier Utrechtse studentes. Ze richtten De Kiesvrouwen op en bedachten een eigen show waarin ze de EU niet alleen inzichtelijk willen maken, maar ook boeiender.
De komende week staan ze gehuld in glitterblousen op verschillende Nederlandse podia. Vandaag was het ROC in Nieuwegein aan de beurt.
"Best wel complex", "ik heb er weinig verstand van", en "erg ver weg", reageren de studenten van het ROC op de vraag wat ze van de Europese Unie vinden. De dames moeten dus flink aan de bak.

HEEL VER VAN JE BED

Dat er maar zo weinig jongeren gaan stemmen voor het Europees Parlement begrijpen De Kiesvrouwen wel. "Het is echt een 'ver-van-mijn-bed-show'," zegt Mies Bos. "Als je erover leest gaat het alleen maar over onbekende namen en bestuursorganen. Het is een te groot bolwerk om snel te begrijpen."
Het kostte De Kiesvrouwen dus heel wat uurtjes om zich goed voor te bereiden. "Op een gegeven moment zat ik ook met mijn handen in de haren. Ik vroeg me af hoe ik dit ooit begrijpelijk voor mezelf gaan maken", aldus Jesler.
Daarom reisden ze samen met de andere Kiesvrouwen af naar Straatsburg om daar al hun vragen te stellen aan Europarlementariërs. "Heel leerzaam was dat. Zo kwamen we er langzaam achter. Het is ingewikkeld, maar zeker niet onbegrijpelijk," vertelt Mies. "Vooral als je het houdt bij simpele bewoordingen". Zo hebben De Kiesvrouwen het niet over 'vennootschapsbelasting' maar over 'geld wat grote bedrijven moeten betalen'.
Mede-Kiesvrouw Jesler Bos vult aan dat de show vooral leuk moet zijn om naar te kijken. "Daarom gebruiken we zang, dans en humor. Zo proberen we ons publiek erbij te betrekken".

EEN ECHTE SHOW

Met een zelfgeschreven lied op de melodie van 'Opzij, opzij, opzij' van Herman van Veen, openen ze hun voorstelling. Daarna nemen ze het publiek mee door de geschiedenis en het functioneren van de EU, om vervolgens af te ronden met een live kieswijzer.
Het belangrijkste van de voorstelling is dat het toegankelijk blijft. "Wij willen daar niet als juffen op het podium staan om te vertellen hoe het zit," zegt Jesler. "Wij zijn zelf ook nog zoekende: wat vinden wij er eigenlijk van? Zo kunnen we iedereen meenemen in ons verhaal."
De show voor het ROC is de eerste van de mini-tour. In de aanloop naar de verkiezingen op donderdag 23 mei staan ze op verschillende podia. Maandag 20 mei staan De Kiesvrouwen s 'avonds in de Winkel van Sinkel in Utrecht.
De Kiesvrouwen in actie

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.