Exacte omvang van PGB-fraude door Utrechtse zorgorganisatie nog onduidelijk

UTRECHT - De omvang van de fraude met PGB-budgetten waarvan de Utrechtse thuiszorgorganisatie Dolia wordt verdacht, is nog steeds niet precies duidelijk. Daarover klaagden de advocaten van de drie broers, die bestuurder en medewerker waren van de organisatie, tijdens een voorbereidende zitting in de Utrechtse rechtbank.
Het Openbaar Ministerie heeft het bedrag dat de broers U. zouden hebben verduisterd en witgewassen eerder al naar beneden bijgesteld. Aanvankelijk zou het gaan om ruim 6 miljoen euro, nu wordt uitgegaan van ruim 4,5 miljoen. Maar dat bedrag kan nog veranderen, zei de officier van justitie vandaag.

SVB OPGELICHT

De PGB-fraude kwam een jaar geleden aan het licht. Dolia declareerde van 2014 tot 2018 bij de Sociale Verzekeringsbank in totaal 7,5 miljoen euro voor zorg aan ruim 130 cliënten. Volgens het OM leverde Dolia wel thuiszorg, maar was ruim 70% van de facturen vals. Ook bij de dagbesteding zou de helft van de facturen niet kloppen. Cliënten zouden mee hebben geprofiteerd van de fraude.
De broers die de zorgorganisatie leidden, zouden samen voor miljoenen aan PGB-budgetten in hun eigen zak hebben gestoken of met cliënten hebben gedeeld. Een aantal van de budgethouders zou zelfs helemaal geen zorg nodig hebben gehad. De broers zouden met het grootste deel van het ten onrechte verkregen geld onroerend goed in Turkije hebben gekocht.

PASPOORTEN INLEVEREN

De advocaten van de verdachten vroegen de rechtbank vandaag om meer getuigen te laten horen. Om het exacte fraude bedragvast te kunnen stellen, wil een van hen alle 134 budgethouders laten ondervragen. Maar de rechtbank vindt dat niet noodzakelijk.
Ook een verzoek om een aantal Dolia-medewerkers nogmaals te horen, omdat nog steeds niet duidelijk zou zijn wie precies verantwoordelijk was voor het opstellen van de valse facturen, werd door de rechtbank afgewezen.

INGEWIKKELDE ZAAK

Omdat het een ingewikkelde zaak is heeft de rechtbank drie dagen uitgetrokken voor de inhoudelijke behandeling van de fraudezaak: 8, 9 en 10 oktober. De broers zijn sinds februari vrij, maar moesten hun paspoorten inleveren. Het OM wil niet dat ze naar Turkije reizen, omdat ze daar nog financiële belangen hebben.
Cliënten die ten onrechte zorgkosten ontvingen moeten dat geld terugbetalen. Ook lopen ze kans dat ze worden vervolgd.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.