RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Zoon verzetsheld herdenkt samen met Utrechtse leerlingen

1/2
UTRECHT - Op de begraafplaats in de Utrechtse wijk Tolsteeg werden vandaag de omgekomen verzetshelden van de 'Oranje Vrijbuiters' herdacht. Leerlingen van de Utrechtse scholenvereniging hebben de middag vorm gegeven. En Henk Kerkhof, de zoon van een omgekomen verzetsheld, spreekt met de kinderen.

De leerlingen en Henk beginnen in de hal van de begraafplaats. De jongeren lieten muziek horen, lazen hun gedicht voor en hielden twee minuten stilte. "Ik dacht aan dat ze hun leven hebben gegeven voor het leven van andere mensen", vertelt Brecht (11).

Daarna liepen ze naar buiten, om de felgekleurde kransen bij de graven te zetten. Voor de kinderen was het een speciale dag. "Als die mensen er niet waren geweest, was de oorlog heel anders gelopen", zegt Olivier (12). Brecht vindt het belangrijk dat deze helden wordt herdacht. "Als we daar mee gaan stoppen, vind ik dat dat best erg is. Zij hebben gestreden voor onze vrijheid, dan moeten wij ook iets terug doen."

Henk Kerkhof is bij de kinderen langs geweest om zijn verhaal over de oorlog te vertellen. Zijn vader is in 1944 vermoord door de Duitsers. "Ik ben trots op de verzetshelden, maar ook op jullie", zegt hij tegen de kinderen. "Want jullie hebben het verhaal in het heden gezet, en dat verdient een applaus."

Herdenking verzetshelden in Utrecht


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -