Reddingsbrigade Amersfoort na 100 jaar nog altijd belangrijk: "Koningsdag was een van onze grootste operaties"

© RTV Utrecht
AMERSFOORT - Reddingsbrigade Amersfoort bestaat volgende week precies 100 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum wordt daarom dit weekend een groot feest gehouden. Leden en oud-leden zijn daarvoor uitgenodigd en er is een receptie voor de gemeente en alle relaties.
De oprichting van de reddingsbrigade gebeurde in 1919 door de politie van Amersfoort. "Die had gehoord dat er drie jaar eerder in Haarlem een reddingsbrigade was opgericht", vertelt voorzitter Bas IJzelendoorn. Amersfoort was drie jaar ervoor getroffen door een watersnoodramp. "Tot in het centrum van Amersfoort waren straten en kelders volgelopen met water. Het heeft toen bijna drie weken geduurd totdat al het water was teruggestroomd naar de Zuiderzee. Dat resulteerde toen in angst voor het water."

BELANG

Anno 2019 is de reddingsbrigade nog altijd belangrijk. De regio Amersfoort is namelijk een waterrijk gebied en er zijn nog altijd mensen die niet kunnen zwemmen. Ook raken er nog dagelijks auto's te water. "Gisteren las ik nog dat er in Woerden een buggy in het water was gerold."
Ook tijdens Koningsdag in Amersfoort bewees de brigade nog zijn dienst. Het was een van de grootste operaties in de geschiedenis van Reddingsbrigade Amersfooort. "De dag vergde veel voorbereiding, waarbij veel mensen werden ingezet. Uiteindelijk hebben we zeven boten met bemanning ingezet", aldus IJzelendoorn.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.