Eén jaar Leidsche Rijn Centrum: "De naamsbekendheid moet omhoog"

© RTV Utrecht / Robert Jan Booij
UTRECHT - Een jaar geleden werd het met veel bombarie geopend: Leidsche Rijn Centrum. Een vlaggenparade, specale kortingsacties en als kers op de taart kwam het populaire trio O'G3NE optreden. Maar hoe is het nu met het tweede stadshart van Utrecht?
"Een jaar geleden was het groot feest, maar heel veel bewoners waren er nog niet. Ook waren sommige winkels nog niet open. En dat is allemaal anders nu, het is meer af en meer bewoond. En we hebben nu de bibliotheek sinds een paar weken", aldus Hind Dekker, D66-raadslid en zelf woonachtig in het stadsdeel.
Leidsche Rijn centrum een jaar later
Ondanks de positieve ervaringen die het winkelend publiek en omwonenden hebben, staan de ondernemers toch te springen om meer winkelend publiek. Dekker: "Ik ervaar het als bewoner wel als druk, maar ik hoor van ondernemers dat het nog niet lekker loopt. Negentig procent van de winkelruimte is nu verhuurd en honderden woningen zijn opgeleverd, dus op papier zou het goed moeten zijn, maar misschien is er toch meer tijd nodig."
Het raadslid heeft schriftelijke vragen gesteld over het nieuwe kloppende ondernemershart van Utrecht. De zorgen waren dusdanig dat er zelfs werd geopperd om winkeliers te compenseren voor het wegblijven van winkelend publiek.
Dat voorstel haalde het niet, maar ondanks alles blijft de partij wel vertrouwen houden. Utrechters moeten dit stukje van de stad gewoon nog ontdekken, redeneren ze. "Zeker niet alle Utrechters, en er zijn er 375.000, zijn hier al geweest. En er zijn Utrechters van de andere kant van het kanaal die dit nog niet kennen. Dus langzamerhand gaat het wel komen."
D66-raadslid Dekker: "Utrechters moeten het tweede stadshart nog ontdekken

HONDERDEN WINKELS

Het nieuwe centrum is kleiner dan oorspronkelijk het plan was, maar is toch ruim opgezet. Zo is er een groot plein, zijn er zo'n 130 winkels, 10.000 vierkante meter aan overige bedrijfsruimte en ongeveer 700 woningen.
In het stadsdeel Leidsche Rijn wonen na 20 jaar bouwen inmiddels ruim 80.000 mensen. De verwachting is dat dat aantal groeit tot 100.000. Kortom, het gebied heeft genoeg potentie.
"Ik kom hier regelmatig om boodschappen te doen en een beetje te winkelen. Meestal wat later op de dag. Het is hier heel gezellig en als de sproeiers (red. de fontein) aan staan is het voor de kinderen ook heel leuk", aldus een buurtbewoonster.
Zij vind het juist fijn dat sommige Utrechters het gebied nog niet ontdekt hebben. "Het is nog niet overdreven druk qua mensen die rondlopen. Het is niet zo dat je moet dringen of dat het altijd heel druk is in een bepaalde winkel."
Winkelend publiek ontdekt Leidsche Rijn centrum een jaar geleden.
Winkelend publiek ontdekt Leidsche Rijn centrum een jaar geleden. © Gemeente Utrecht

ONDERNEMERS

Ondernemers zien dat natuurlijk wel anders. "Het centrum heeft echt wel veel meer invulling gekregen dan een jaar geleden. We zitten er echt heel anders bij. Maar de bezoekersaantallen zouden wel wat omhoog mogen, maar voor de toekomst denk ik dat het allemaal goed gaat komen", aldus ondernemer Leonie van Putten.
Ze vervolgt: "Ik denk dat de naamsbekendheid van het centrum nog wat omhoog moet. De bezoekers die hier nog niet komen, hebben volgens mij het gevoel dat het centrum niet af is. Maar dat is inmiddels wel zo, dus ja iedereen kan deze kant opkomen."
Ondernemers: "De bezoekersaantallen mogen nog stijgen"
Ook vastgoedinvesteerder ASR, dat Leidsche Rijn Centrum bouwde, is voor het grootste gedeelte tevreden over het afgelopen jaar. "We hebben hier een multifunctioneel centrum neergezet met een grote parkeergarage, winkels, woningen, kantoren en er komt nog een hotel bij. Het is een heel complex project en het is nu helemaal volop in gang. Het heeft altijd een aanloopperiode nodig, maar het gaat nu heel goed. Daar zijn we supertrots op", aldus Dick Gort, CEO van A.S.R. Vastgoed.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.