RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Margreet in de gevangenis: draaideurcriminaliteit

1/2
NIEUWEGEIN - In de mannengevangenis in Nieuwegein - waar Margreet nog altijd te gast is - zitten de vierhonderd gevangenen niet allemaal op dezelfde manier hun straf uit. Eerder leerden we al het verschil tussen Huis van Bewaring en gevangenis: in het eerste wordt gewacht op de uitspraak van de rechtbank, in de gevangenis zitten mannen die al veroordeeld zijn, maar er zijn ook verschillen tussen de afdelingen.

Margreet in de gevangenis, de ISD


Er zijn vleugels met extra zorg en er zijn afdelingen waar gedetineerden extra vrijheden krijgen. Hier staan de celdeuren vaker en langer open, wordt gezamenlijk gekookt en hebben gedetineerden soms zelfs een sleutel van hun cel.

ISD-MAATREGEL
Er is ook een afdeling voor mannen die wl in de gevangenis moeten blijven, maar die geen straf hebben gekregen. De rechter legde hen een zogenoemde 'ISD maatregel op', een maatregel Instelling Stelselmatige Daders. Deze ISD-maatregel is bedoeld voor meerderjarige daders die vaak met de politie in aanraking komen voor relatief kleine vergrijpen. Behalve dat ze vallen in de categorie 'draaideurcriminelen', hebben ze ook vaak een verslaving of ernstige psychische problemen.

"Veel mannen die hier zitten, zijn kwaad dat ze een maatregel hebben gekregen", begint Patrick. Hij is n van de mannen op de ISD. "Maar ik dacht, "ik kan hier wel wat uithalen". Je wordt overal bij geholpen: bij je verslaving, bij je psychisische problemen, bij je schulden. Je hebt er echt wel wat aan."

Je kan kwaad worden en balen dat je een ISD-maatregel hebt gekregen, maar je kan 'm ook met beide handen aanpakken. Dit is echt wel zo'n beetje je laatste kans."
PIW-er

"Precies dt wat Patrick zegt, is de winst van een ISD-maatregel", zegt begeleider Ron. Je zit hier niet stilletjes een straf uit, je werkt echt keihard. Daar balen sommige mannen van, maar dit is wel zo'n beetje de laatste kans die ze krijgen. En de ISD biedt begeleiding op alle gebieden, in de hoop dat mannen na maximaal 24 maanden hun leven weer een beetje op de rit hebben."


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -