RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Omwonenden Amsterdam-Rijnkanaal zijn overlast beu: "Het lijkt hier wel een scheepswerf"

1/2
STICHTSE VECHT - Vieze uitlaatgassen, illegaal aangemeerde schepen met gevaarlijke stoffen, passagiers van cruiseschepen die de weg blokkeren en geluidsoverlast. Bewoners van Breukelen Noord zijn er helemaal klaar mee. Ze wonen vlakbij het Amsterdam-Rijnkanaal en ze hebben veel last van de wanorde op het water.

"Het lijkt wel een scheepswerf hier. Er is een terminal voor passagiers en boten met gevaarlijke stoffen die hier voor onze neus aanmeren. Ze hebben er gewoon maling aan." Guus Barnstijn ergert zich groen en geel aan schippers die zich niks aan lijken te trekken van de regels. Barnstijn woont aan het kanaal en fotografeert en documenteert de misstanden al jaren. "Je wil niet weten wat er gebeurt als ze met een hamer deuken uit een leeg schip rammen. Dat maakt een enorm lawaai."

Schepen op het Amsterdam-Rijnkanaal zorgen voor overlast


CAMERA
Daarnaast ergert Barnstijn zich aan de vieze lucht die schepen uitstoten. Hij laat een filter zien dat helemaal zwart is gekleurd. Ook de cruiseschepen die in Breukelen Noord aanmeren zorgen voor overlast. De passagiers moeten naar de kant, maar daarbij wordt de rijweg geblokkeerd.

En dan zijn er nog de zogeheten 'kegelschepen' die gevaarlijke stoffen vervoeren en niet mogen aanmeren in Breukelen. Toch gebeurt het en er wordt niks aan gedaan, beweert Barnstijn. "Heel recent heb ik hier nog afgevaardigden van Rijkswaterstaat op bezoek gehad. Ik heb ze zelfs aangeboden een camera hier op te hangen en gebruik te maken van mijn server, maar daar gaan de heren niet op in."

Je wil niet weten hoe het klinkt als ze met een hamer deuken uit een leeg schip rammen"
Guus Barnstijn, omwonende Amsterdam-Rijnkanaal

BOA'S
Zowel gemeente als Rijkswaterstaat erkennen dat er dingen gebeuren op en rond het kanaal die niet mogen. Tegelijkertijd zeggen ze dat het lastig is een overtreding te constateren. "Onze handhaving is niet zodanig ingericht dat te allen tijde een BOA op afroep beschikbaar is. Dat maakt dat overtredingen, zeker in de avonduren, lastig zijn vast te stellen. Daarbij geldt dat schippers de volgende morgen vaak zijn gevlogen", laat een woordvoerder van de gemeente Stichtse Vecht weten.

VRESELIJK
De problemen op het Amsterdam-Rijnkanaal hebben inmiddels ook de aandacht van de lokale politieke partijen. De klachten van Barnstijn en zijn medebewoners zijn al een aantal keer onder de aandacht gebracht bij het college, onder andere door Mieke Hoek van Het Vechtse Verbond. "Het is vreselijk, ik moet er niet aan denken om hier te wonen. Je moet dus maatregelen nemen en faciliteren dat mensen direct een melding kunnen doen."

BOA's en toezichthouders van de provincie, die ook 's nachts patrouilleren zouden strenger moeten controleren bij het kanaal, vindt raadslid Hoek. "Provincie, gemeente en Rijkswaterstaat moeten bij elkaar aan de tafel gaan zitten en bedenken: wat gaan we hier aan doen?"

Meneer Barnstijn blijft ondertussen alle misstanden op het kanaal nauwlettend in de gaten houden. Gemeente en Rijkswaterstaat kunnen de komende tijd nog wel wat telefoontjes en mailtjes van hem verwachten. Want hij rust niet totdat hier weer rustig kan wonen. "De aanhouder wint, en ik kan héél lang aanhouden."


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -