Doodgereden hazen en gewonde uiltjes: Dierenambulance Vianen is druk

© RTV Utrecht / Annemarie de Wit
VIANEN - De medewerkers van Stichting Dierenambulance Vianen en omstreken hebben het drukker dan ooit. Op een dag zijn ze begonnen in Vianen. Mede door gemeentelijke herindelingen hebben ze daar Gorinchem, Zederik, Leerdam, Culemborg, Giessenlanden en Molenlanden bijgekregen. "Bovendien weten mensen ons steeds beter te vinden", vertelt Gerrit de Boom, vrijwilliger bij de dierenambulance. Van januari tot nu heeft de ambulance al meer dan 1700 ritten gereden; dat waren er in dezelfde periode vorig jaar zo'n 600.
Zeven dagen per week staan de vrijwillige medewerkers klaar voor dieren in nood. De meldingen lopen uiteen van doodgereden katten tot schapen die per ongeluk in de sloot zijn beland. De Boom: "Onlangs zijn we ook uitgerukt voor een aangereden veldmuisje. Normaal gesproken rijden we daar niet voor, maar dit dier was gevonden door kinderen. Zij vinden het natuurlijk verschrikkelijk om zo'n gewond muisje te zien, dus dan gaan we ernaartoe. Ook dode ratten rapen we doorgaans niet op, tenzij ze dichtbij een school liggen."
Vanwege de drukte staat de deur open voor nieuwe medewerkers. "Vooral in Vijfheerenlanden kunnen we nog mensen gebruiken, met name in Vianen", zegt De Boom. "Maar we klagen niet, want in veel regio's kunnen dierenambulances soms zelfs niet uitrijden, vanwege het vrijwilligerstekort. Wij hebben er het afgelopen jaar juist dertig medewerkers bijgekregen. Alleen is het vaak een kwestie van komen en gaan, doordat mensen tijdelijk werkloos zijn en dan een baan vinden."
De Boom hoopt voorlopig nog bij de Dierenambulance te blijven werken. Vooral de afwisseling spreekt hem aan. "Je moet weleens een haas van de weg afhalen, zoals daarnet. Dat zijn de minder leuke dingen van dit werk. Maar we maken ook heel leuke dingen mee. Onlangs hebben we een kat gevonden. Nadat we zijn chip hadden uitgelezen, bleek het beestje al drie jaar lang zoek te zijn. Hij kwam uit Spijkenisse en is gevonden in Schoonrewoerd. We hebben 'm herenigd met zijn baasje. Dat zijn de mooie dagen."

OCHTEND BIJ DIERENAMBULANCE

Verslaggever Annemarie de Wit liep vanochtend van 08.00 tot 10.00 uur mee met de dierenambulance van Vianen. Een chronologisch verslag.

08.11 uur Kat gevonden

De eerste melding komt binnen via de centralist: langs een weg in Leerdam is een doodgereden kat aangetroffen. Gerrit en zijn collega Ghisanne halen 'm op. De kat blijkt niet gechipt. In de hoop de eigenaar te vinden, maken ze foto's voor de website van Amivedi. De kat wordt afgegeven bij een dierenarts en daar in de vriezer bewaard.

08.53 uur Haas langs de weg

Onderweg naar de kat, ziet Gerrit een doodgereden haas langs de kant van de weg liggen. Hij onthoudt de plek en rijdt later terug. De haas wordt in een zak meegenomen en later vandaag bij een afvalstation van de gemeente afgegeven.

09.00 uur Loslopende hond

Tijdens het schoonmaken van de weg krijgt Gerrit een nieuwe melding via de centralist: in Gorinchem loopt een hond los over straat. Het blijkt een 'notoire wegloper' en de eigenaar is al regelmatig aangespoord door de vrijwilligers en de politie om zijn hond niet zonder toezicht los te laten lopen. Gerrit besluit deze keer niet langs te gaan.

09.45 uur Gevallen uiltje

Dit jonge bosuiltje is meegenomen naar de Vogelopvang.
Dit jonge bosuiltje is meegenomen naar de Vogelopvang. © RTV Utrecht / Annemarie de Wit
Een melding vanuit Heukelum: een jong bosuiltje is uit het nest van zijn ouders gevallen of gegooid en kon nog niet vliegen. De dierenambulance in de buurt kon niet komen, dus vraagt Gerrit de melders naar 'zijn gebied' te komen. Op een parkeerplaats in Leerdam wordt het uiltje overgedragen. Het diertje gaat mee achterin de auto.

10.02 uur Gewonde pimpelmees

En weer een melding: in Kedichem heeft een Vlaamse gaai een pimpelmees uit zijn nest gehaald. De pimpelmees leeft nog, maar is gewond. De dierenambulancemedewerkers halen het vogeltje op en brengen 'm samen met de uil naar de Vogelopvang.
Drukte bij Dierenambulance Vianen

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.