Montessori-opvang Bilthoven alsnog per direct dicht

© RTV Utrecht
BILTHOVEN - De omstreden Montessori-kinderopvang in Bilthoven sluit per direct haar deuren. De organisatie had al een laatste waarschuwing gekregen van de GGD en de gemeente, vandaag kwamen ze wegens een tekort aan leidsters niet door de controle. Dat laat de nieuwe directeur Alex van Zwam vanavond weten aan RTV Utrecht.
De opvang aan het Rembrandtplein werd in april al tijdelijk gesloten nadat de GGD er stelselmatig misstanden had geconstateerd. Een medewerker had geen VOG (verklaring omtrent gedrag), er was een giftige plant aanwezig en schoonmaakspullen lagen binnen bereik van kinderen. Daarnaast hing er een grote plastic zak met afval in het toilet waar de kinderen direct bij konden en werd niet gecontroleerd wat de temperatuur en de CO2-waardes in de slaapkamers waren.
Na een week mocht het kinderdagverblijf weer open, maar wel onder verscherpt toezicht van de GGD. Een paar dagen daarna maakte de opvang bekend per 1 juni te stoppen, maar dat gebeurt nu dus per direct.

REACTIE KINDEROPVANG

Directeur Van Zwam laat weten dat de leidster van het kinderdagverblijf vanochtend ziek was. "Zij heeft meteen een collega gebeld die al zou werken, of zij langer kon werken. Zij kon langer werken als haar zoontje van 4 na 15.00 uur opgevangen kon worden. Een andere vervangster was ook ziek en kon dus niet invallen."
Het zoontje van de leidster die nu alleen op de groep van 6 kinderen stond, zou naar de BSO moeten, waar geen kinderen opgevangen werden vandaag. Ook zou hiervoor een extra leidster moeten komen. Alleen in het geval van calamiteiten mag één kind van de BSO-leeftijd tijdelijk op de groep bij de kinderopvang.
Alex van Zwam vervolgt: "De leidster die alleen op de groep stond heeft vervolgens met de GGD gebeld om te vragen of haar zoontje van 4 alsnog bij de kinderopvang opgevangen mocht worden. De GGD heeft meteen aangegeven dat dat niet mocht."
Ik vind dit wel een zware maatregel, waarmee je de ouders teveel dupeert.
Alex van Zwam, directeur Montessori-opvang Bilthoven
Hierop heeft de leidster, op advies van de directie, alle ouders opgebeld om te vragen of zij de kinderen konden ophalen voor 15.00 uur, dus voor haar zoontje van school zou zijn. De ouders van twee kinderen waren niet op tijd. Om 15.00 uur stond de GGD regio Utrecht op de stoep van de kinderdagopvang en heeft meteen het advies gegeven de opvang per direct te sluiten.
Directeur van Zwam vindt het spijtig dat de ouders de komende twee weken nu geen opvang meer hebben. De kinderopvang had zelf al besloten om op 1 juni de deuren te sluiten. "Ik vind dit wel een zware maatregel, waarmee je de ouders teveel dupeert."

REACTIE GEMEENTE

Burgemeester Sjoerd Potters van De Bilt treft met de gedwongen definitieve sluiting en uitschrijving uit het Landelijk Register Kinderopvang de zwaarst mogelijke maatregelen. "We hebben nu regelmatig gewaarschuwd en boetes opgelegd, er is al een tijdelijk exploitatieverbod geweest...", somt de burgemeester op. "Er is beloofd dat er geen sprake meer zou zijn van een overtreding, dat blijkt nu toch het geval te zijn. Na alles wat er is gebeurd, kunnen we niet anders dan deze laatste stap ook zetten als gemeente."
Potters spreekt van een vervelende beslissing. "Omdat het effect heeft op de ouders van de kinderen, die andere opvang moeten gaan regelen. Maar het was ook een noodzakelijke beslissing, omdat er wederom een ernstige overtreding is geconstateerd. En het is natuurlijk allemaal in het belang van de kinderen, die een veilige omgeving moeten hebben."
"Constant de vraag hebben of je je kind wel veilig naar de opvang kunt brengen, of wat er de dag erna gebeurt, dat is voor ouders ook niet fijn. Daarom is het misschien ook maar goed om nu duidelijkheid te bieden. Het is een heel zwaar middel. Maar gelet op de stapeling van alle feiten die we hebben gezien vanaf 2016, konden we eigenlijk niet anders dan tot deze maatregel overgaan", besluit de burgemeester.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.