RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Retrospellen spelen op de universiteit tijdens de Week van de Game

1/3
UTRECHT - Van retrospellen zoals de eerste Sonic the Hedgehog, Pacman en Super Mario Bros tot wetenschappelijk onderzoek naar hoe games mensen meer sociaal betrokken kunnen maken. Het kwam allemaal aan bod tijdens de Week van de Game die is georganiseerd door de Universiteit Utrecht.

De week wordt vanmiddag afgesloten met waar het natuurlijk om draait: spelen. In het Koningsbergergebouw kunnen liefhebbers allerlei bekende en onbekende retro-klassiekers spelen op spelcomputers.

LEREN VAN HET VERLEDEN

Het is voor het eerst dat de Week van de Game wordt gehouden door de universiteit. Het is bedoeld om games, gamen Ún de technologie ervan te doorgronden. "De allereerste game die ik zelf speelde was Pong, zo'n tennisspel", vertelt hoogleraar game & mediatechnologie Remco Veltkamp. "Dat is ook de eerste opdracht die wij studenten geven bij het allereerste vak dat ze krijgen in de opleiding: ga maar Pong namaken."

Volgens Veltkamp is gaming een tak van sport die zich flink heeft ontwikkeld de afgelopen jaren. De games zijn er steeds mooier uit gaan zien. En er zijn andere technische ontwikkelingen zoals online spelen. "Dat is ook waar wij onderzoek naar doen. Hoe je die technieken verder kunt ontwikkelen."

SENTIMENT

Ondanks alle nieuwe mogelijkheden die er inmiddels zijn op gamegebied, blijven de oude spellen en spelcomputers nog onverminderd populair. Volgens Tjeerd Visser, zelf fanatiek gamer, heeft dat met sentiment te maken.

"Mensen herkennen het uit hun jeugd. Je kunt het vergelijken met oude platen draaien. Als je langspeelplaten neerzet en een platenspeler, dan gaan mensen daar ook helemaal op los. Wij hebben dat met de oude consoles en homecomputers."

KIJKEN HEEFT GEEN ZIN

Visser is betrokken bij Awesome Retro, een organisatie met liefhebbers van retrogaming. Zij verzamelen en beheren de oude spelcomputers en spellen. "Alles wat we hebben staan, dat werkt. En waar we ook maar een beetje de ruimte voor hebben om aan te sluiten, dat is aangesloten en staat ook aan."

En dat is volgens Visser ook precies de bedoeling. "Je moet ermee spelen. Er naar kijken heeft heel weinig zin vinden wij."

Retrospellen spelen op de universiteit tijdens de Week van de Game


 | Foto: RTV Utrecht


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Nieuwsoverzicht