"Nieuwe burgemeester moet van Vijfheerenlanden eenheid maken"

© Gemeente Vijfheerenlanden
VIJFHEERENLANDEN - De nieuwe burgemeester van Vijfheerenlanden moet ambitieus, maar niet te amicaal zijn. Hij of ze zij moet daarnaast goed kunnen netwerken en de weg weten naar de Paardenmarkten van Ameide en Vianen, de Schoonrewoerdse markt en de Leerdamse glasstadmars. Dat staat in de profielschets die met hulp van inwoners is opgesteld. Gisteravond sprak de gemeenteraad over de invulling van de functie.
"Je probeert niet het schaap met de vijf poten te vinden, want dat is natuurlijk onmogelijk. Maar deze profielschets is bedoeld om mogelijke kandidaten input te geven", vertelt voorzitter Joop van Montfoort van de vertrouwenscommissie.

ZICHTBARE BURGEMEESTER

Van Montfoort: "Wat ik vooral opvallend vond is dat onze inwoners de burgemeester graag willen zien in de wijken en dorpen. Dat is natuurlijk ook een van zijn belangrijkste taken: dat de burgemeester zich laat zien bij evenementen, huwelijken, maar ook bij verdrietige momenten zoals calamiteiten."
Een aantal mensen voelt zich nog niet thuis in de provincie Utrecht. De uitdaging van de nieuwe burgemeester is dus om van Vijfheerenlanden een eenheid van te maken
Joop van Montfoort - vertrouwenscommissie
Vijfheerenlanden komt voort uit de voormalige gemeenten Vianen, Leerdam en Zederik. "De zestien dorpen uit die gemeente hebben allemaal een eigen identiteit. Twee gemeenten zijn natuurlijk van provincie gewisseld en daar is nog wel wat werk te verrichten. Een aantal mensen voelt zich nog niet thuis in de provincie Utrecht. De uitdaging van de nieuwe burgemeester is dus om van Vijfheerenlanden een eenheid van te maken."

SOLLICITATIEPROCEDURE

De profielschets is gisteravond overhandigd aan de commissaris van de koning. Vandaag wordt de tekst verspreid, waarna potentiële kandidaten kunnen reageren tot 6 juni. "Daarna volgt er een heel proces en gaat de commissaris in gesprek met kandidaten. Op basis van de aanbevelingen gaat de vertrouwenscommissie dan ook weer in gesprek met kandidaten."
Eind dit jaar moet de nieuwe burgemeester aan de slag gaan. "Het moet zorgvuldig gebeuren en er zit nog een zomerreces tussen, dus dat zijn zaken waarom het zo lang gaat duren."
Presentator Bob van Beeten in gesprek met Joop van Montfoort van de vertrouwenscommissie

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.