COC wil Regenboogmonument in Amersfoort

© RTV Utrecht
ZEIST - Het COC Midden-Nederland is vandaag op de Internationale Dag tegen Homofobie een campagne gestart om in Amersfoort een Regenboogmonument te realiseren. Het moet een monument worden wat recht doet aan de titel Regenboogstad en ter herinnering aan Roze Zaterdag 1982, die in Amersfoort gewelddadig verliep.
"Amersfoort is al sinds 2008 Regenbooggemeente, dus de gemeente kiest er specifiek voor om aandacht te hebben voor deze inwoners en dit onderwerp", vertelt Simon Timmerman, voorzitter van het COC Midden-Nederland. "En daarnaast heeft Amersfoort een pijnlijke geschiedenis op dit vlak. En we merken al tijden dat die pijnlijke dag echt een traumatische gebeurtenis is geweest die echt in de historie van de stad zit."
De Roze Zaterdag in 1982 liep onverwacht uit op rellen. Optochten richting het centrum werden uitgejouwd, bedreigd, bespuugd en bekogeld met uien en eieren. Een aantal bezoekers werd zelfs ernstig mishandeld.
Hoe het monument eruit moet gaan zien, dat weet Timmerman nog niet: "We willen dat traject doen met Amersfoort, met LHBTI's uit de regio, met mensen die erbij waren in 1982. Mensen mogen meedenken, ook over de plek. We willen dat vooralsnog graag open laten."

DAG TEGEN HOMOFOBIE

Timmerman is er duidelijk over dat zo'n Internationale Dag tegen Homofobie nog altijd nodig is: "Nog steeds heerst op heel veel plekken een hetero-norm. Heel vaak wordt er bij jongens uitgegaan van: 'heb je al een vriendinnetje?', en dat gaat niet voor ons allemaal op. Veel mensen ervaren nog altijd vanwege seksuele- en genderdiversiteit vervelende dingen en krijgen minder kansen."
Ook weten veel mensen volgens Timmerman niet waarom het precies vandaag de Dag tegen Homofobie is. "Op 17 mei 1990 besloot de Wereldgezondheidsorganisatie dat homoseksualiteit geen ziekte meer was. Het is allemaal nog maar zo kort geleden."

VOETBAL

Ook kwam vandaag het nieuws naar buiten dat betaaldvoetbalclubs homoseksuele spelers nog altijd afraden om uit de kast te komen. Dat zei KNVB-voorzitter Michael van Praag in een interview met de Gaykrant. "Dat vind ik vooral heel triest voor de voetballers om wie het gaat", zegt Timmerman. "Zeker als je profvoetballer bent en onder grote publieke aandacht staat, dan kun je juist alle steun gebruiken. En als je die van je club of bond niet krijgt, dan vind ik dat ontzettend triest."
Aan de andere kant snapt hij het ook waarom voetballers ervoor zouden kiezen hun geaardheid stil te houden: "Ik kan me heel goed de overweging voorstellen het bij jezelf te houden, omdat ze ook weten dat het behoorlijk wat media zou kunnen opleveren, niet allemaal positief, we weten allemaal hoe er soms gepraat wordt op dat vlak. Maar ik vind het vooral echt heel triest, omdat die voetballers juist die steun nodig hebben."
Minister Bruno Bruins (Sport) zegt dat iedereen zich vrij moet voelen om zich uit te spreken over zijn seksuele voorkeur. Hij zal de kwestie aan orde stellen in overleg met de KNVB, zei hij vanochtend na de ministerraad.

KOMMER EN KWEL

Maar het is gelukkig niet alleen maar kommer en kwel. Taiwan wordt het eerste land in Azië waar het homohuwelijk legaal is. Het Taiwanese parlement ging met 66 stemmen voor en 27 tegen akkoord met een wetsvoorstel waardoor vanaf volgende week stellen van hetzelfde geslacht met elkaar in het huwelijk kunnen treden, bleek vandaag.
"Mooi nieuws", zegt Timmerman. "Het is ook echt niet dat er nu een tendens is dat dingen opeens heel veel slechter gaan - een boel kan nog beter, er zijn nog steeds mensen die het gek, raar of vies vinden - maar er worden ook echt zeker gelukkig goede stappen vooruit gezet, zoals dit positieve nieuws. Ik hoop ook dat het daar een positief effect heeft op meerdere vlakken, want alleen kunnen trouwen is natuurlijk geen garantie dat je altijd veilig bent, maar het is een hele belangrijke stap."

CROWDFUNDING

Het COC hoopt op veel publieke steun voor de campagne door inwoners en organisaties. Ook kan er gedoneerd worden voor de realisatie van het monument, door middel van een crowdfundingsactie.
Maarten van Rossem maakte een paar jaar geleden een uitzending van 'Van Rossem Vertelt' over de homo-emancipatie op RTV Utrecht, in de uitzending zijn ook beelden van de rellen van 1982 in Amersfoort te zien.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.