Drie jaar celstraf geëist voor gewelddadige berovingen in Utrecht

© RTV Utrecht / Timo Anceaux
UTRECHT - Een 19-jarige man die op een gewelddadige manier mensen zou hebben beroofd in Utrecht, heeft vandaag een celstraf van drie jaar tegen zich horen eisen. Volgens het Openbaar Ministerie kwam hij al vaker in aanraking met justitie en heeft hij daar niet van geleerd. Daarom wil het OM dat hij nu langdurig achter tralies verdwijnt. Tegen een 18-jarige medeverdachte is twaalf maanden cel geëist, waarvan zes voorwaardelijk.
Volgens het OM waren de twee onder meer betrokken bij een beroving in februari op het station. Ze spraken een man aan die net zijn laatste trein gemist had en liepen met hem naar buiten. In het Molenpark mishandelden ze hem en bedreigden ze hem met een mes. Hij werd vervolgens beroofd van zijn geld, telefoon en laptop.
Dankzij camerabeelden kwam justitie de verdachten al snel op het spoor. In het huis van de hoofdverdachte werd een deel van de gestolen spullen teruggevonden.

HEFTIGE BEROVING PARK TRANSWIJK

In het huis bleken nog meer gestolen spullen te liggen. De politie kon de mannen daardoor ook linken aan een heftige beroving in Park Transwijk op 31 januari.
Het slachtoffer van dit incident werd bedreigd met een vuurwapen en een taser, beroofd en flink mishandeld. Een voorbijganger trof hem buiten bewustzijn en deels ontkleed aan op straat. Het slachtoffer moest naar het ziekenhuis om behandeld te worden aan zijn verwondingen.

HOOG CATHARIJNE

De verdachten waren volgens het Openbaar Ministerie ook betrokken bij een poging tot beroving op Hoog Catharijne op 27 januari. Door het hevige verzet van het slachtoffer en zijn collega's, werd er toen niets buitgemaakt maar de mannen werden wel flink mishandeld.
Ook een andere mishandeling, op 9 februari, zou het werk van de verdachten zijn geweest. Ze zouden die dag op Hoog Catharijne drie mannen hebben geschopt en geslagen. Beide mishandelingen op Hoog Catharijne werden vastgesteld door camera's.

FLINK STRAFBLAD

Het OM neemt het beide mannen kwalijk dat ze zwijgen over wat er gebeurd is en geen berouw tonen. De hoofdverdachte kwam daarnaast al herhaaldelijk in contact met justitie en heeft een forst strafblad. Volgens het Openbaar Ministerie heeft hij al veel kansen op hulp en begeleiding gehad. Daarom is nu tegen hem een onvoorwaardelijke celstraf van drie jaar geëist.
"Er is eigenlijk niet veel anders mogelijk", zegt het OM. "Normaal kijk je bij jonge mensen of er iets mogelijk is in hulp of begeleiding. Maar deze jongen heeft al zoveel kansen gehad, die allemaal nergens op zijn uitgelopen, dat de officier van justitie nu voor een onvoorwaardelijke celstraf gaat."
Tegen de medeverdachte, die een relatief kort strafblad heeft, is wel een deels voorwaardelijke celstraf geëist met als voorwaarde dat hij hulp en begeleiding accepteert. De zaak tegen een derde verdachte is op verzoek van zijn advocaat nog niet behandeld, dat zal later gebeuren. Over twee weken doet de rechtbank uitspraak in de zaak van de eerste twee verdachten.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.