Nieuw management bij Kidsplus: "Montessori kinderopvang is te snel gegroeid"

© RTV Utrecht
BILTHOVEN - De Montessori-kinderopvang van Kidsplus is te snel gegroeid. Dat zegt het nieuwe management van de KO Midden-Nederland B.V. in gesprek met RTV Utrecht. De kinderopvangorganisatie ligt al lang onder vuur.
Zo is in Bilthoven de opvang tijdelijk gesloten geweest door de gemeente na het constateren van meerdere tekortkomingen en constateert GGD regio Utrecht dat bij drie van de vier locaties van Kidsplus in onze regio, namelijk Veenendaal, Nieuwegein en Bilthoven, flink wat tekortkomingen zijn. Denk daarbij aan giftige planten in de tuin, elektriciteitsdraden van apparaten waar de peuters bij kunnen komen met het risico dat die apparaten op hen kunnen vallen en verouderd en slecht meubilair.
Alex van Zwam, is de nieuwe directeur Montessori-kinderopvang bij Kidsplus. Hij werkt sinds 1 april van dit jaar bij de organisatie en erkent dat het nu niet in orde is bij de locaties in onze regio. "De laatste weken hebben we veel gesprekken gevoerd dat dit niet meer kan gebeuren. We hebben ruimte gekregen om te investeren in nieuw meubilair, de inrichting en de veiligheid bij de kinderopvangcentra en ook de buitenschoolse opvang", aldus Van Zwam.

TE SNEL GEGROEID

De nieuwe directeur werkt nauw samen met Kelly Spreen die al sinds 2016 bij Kidsplus in dienst is. Zij is onlangs gepromoveerd tot adjunct-directeur. Ook Spreen erkent dat er problemen zijn: "We zijn veel te snel gegroeid." Samen met Van Zwam wil ze de kinderopvang verbeteren. Voordat hij er was, had zij niet het mandaat om veel te kunnen veranderen. Wel voerde ze gesprekken met de hoofden van de verschillende locaties om hen te wijzen op de tekortkomingen.
Adjunct-directeur Spreen heeft zich persoonlijk ook bemoeid met het verbeteren van de opvang in Bilthoven. Deze Montessori kinderopvang en ook buitenschoolse opvang is op last van de gemeente nu gesloten. Eerder had de opvang nog de kans gekregen om alsnog te voldoen aan de wettelijke regels. Dat was gelukt, maar wel onder verscherpt toezicht van de GGD.
De leiding van de Bilthovense opvang besloot vervolgens haar deuren te sluiten met ingang van 1 juni dit jaar, maar die datum hebben ze niet gehaald. De GGD heeft donderdag na een extra controle geconstateerd dat er onvoldoende personeel aanwezig was en moest de Montessori-opvang definitief dicht. Directeur Alex van Zwam betreurt de gang van zaken.

PASSIE

Alex van Zwam heeft veel ervaring in het Montessori-onderwijs. Hij is directeur geweest van een school in Arnhem en tot vorig schooljaar in Houten. Van kinderopvang had hij nog niet veel kennis, maar toch is hij aan de klus begonnen. "Voordat ik definitief ja heb gezegd ben ik eerst op onderzoek uitgegaan. Sinds september vorig jaar heb ik samen met Kelly verschillende Montessori-locaties bezocht."
Na die periode van onderzoek heeft Van Zwam afspraken gemaakt met de eigenaar van Kidsplus Rinald Kloppenberg. Volgens Van Zwam krijgen hij en adjunct-directeur Spreen meer invloed op het kinderopvangbeleid en krijgen ze investeringsruimte en dus budgetverantwoordelijkheid. Hij hoopt werkelijk de situatie bij de kinderopvangcentra te kunnen verbeteren. "We zien dat leidsters passie hebben voor hun werk. Dat is mede onze drijfveer om een gezamenlijke verbeterslag te gaan maken."

VEENENDAAL EN NIEUWEGEIN

De locatie Bilthoven blijft gesloten, maar er is nog werk aan de winkel bij de Montessori-kinderopvang in Veenendaal en Nieuwegein. In Veenendaal moeten de tekortkomingen komende donderdag verholpen zijn. De GGD regio Utrecht zal na die dag een controle uitvoeren. De nieuwe directeur Van Zwam heeft er vertrouwen in en denkt dat hij samen met zijn medewerkers de locaties in Veenendaal en Nieuwegein op orde kan krijgen. Maar ook bij de kinderopvang Vikingenpoort in Houten blijken problemen te zijn. Uit het laatste rapport van de GGD regio Utrecht blijkt dat hier de papieren van de medewerkers niet in orde zijn. De GGD adviseert de gemeente Houten hierop te handhaven.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.