Groep jonge asielzoekers niet langer welkom in Leersum vanwege overlast

© RTV Utrecht
LEERSUM - De groep van vijftig jonge asielzoekers die sinds afgelopen zomer wordt opgevangen in Leersum, moet eind juni vertrekken. Dat heeft burgemeester Frits Naafs laten weten aan het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA).
Het COA had aan de gemeente gevraagd om de groep van vijftig alleenstaande minderjarige vreemdelingen (amv'ers) nog een jaar extra op te vangen in Leersum. Maar burgemeester Naafs heeft laten weten dat niet te zullen doen.

ANDERE GEMEENTEN AAN ZET

"Onze gemeente is altijd heel ruimhartig en barmhartig geweest", zegt Naafs. "Maar ik vind het een goed idee dat een andere gemeente ook eens de verantwoordelijk neemt zoals wij dat altijd gedaan hebben en ook eens een groep van vijftig amv'ers gaat omvangen."
De burgemeester wijst erop dat Leersum en omgeving de afgelopen tijd flink wat te stellen hadden met een deel van de groep. Er was sprake van flinke overlast in bijvoorbeeld de bussen, in het dorp zelf, maar ook in het asielzoekerscentrum.
"De bewoners op het azc hebben daar best last van gehad. En de COA-medewerkers op het azc hebben daar natuurlijk ook het nodige mee te stellen gehad. Dus wij dachten: die mogen ook wel even een iets rustigere periode tegemoet zien."

NIET VERSPELEN

In Leersum worden al vele jaren vluchtelingen opgevangen. Toen vorig jaar het verzoek kwam om nog eens vijftig extra jonge vluchtelingen op te vangen, werd dan ook ja gezegd. Maar nu er een periode met veel overlast is geweest, vindt de gemeente Utrechtse Heuvelrug het wel eventjes genoeg geweest.
"Wij willen alle goede dingen die wij in onze gemeente doen met nieuwkomers en asielzoekers niet verspelen vanwege het gedoe dat wij met name van een deel van deze groep aan overlast hebben ondervonden", aldus Naafs.
De groep van vijftig blijft nog tot eind juni. Daarna worden ze ergens anders ondergebracht. Volgens Naafs is alles in goed overleg met het COA gegaan.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.