Familie Nadia van de Ven geschokt over vrijheden moordenaar dochter

© Familie Van de Ven
UTRECHT - Pascal F., de man die in 2002 de Utrechtse studente Nadia van de Ven doodschoot, krijgt steeds meer vrijheden van de tbs-inrichting waar hij wordt behandeld. De familie van Nadia is verbijsterd over het tempo waarin dit gaat en maakt zich grote zorgen.
Maandag wordt via de rechter duidelijk of de tbs-behandeling van Pascal F. wordt voortgezet en voor hoe lang. "We hebben sterk het gevoel dat hij weer terug gaat vallen. En wat gebeurt er dan?", zegt Lucinda van de Ven, zus van het slachtoffer.

DADER

F. bracht Nadia van de Ven in 2002 met een pistoolmitrailleur om het leven. Hij woonde toen aan de Utrechtse Weerdsingel als beheerder van het studentenhuis dat eigendom van zijn ouders was. Nadia was een paar weken voor de moord op de zolderverdieping gaan wonen, toen hij haar zonder aanleiding vier keer door het hoofd schoot.
Het lichaam liet hij liggen in zijn afgesloten kamer en hij sloeg vervolgens op de vlucht. Na drie maanden kon hij worden aangehouden. Van de rechter kreeg hij in eerste instantie levenslang maar in hoger beroep werd dat twintig jaar cel en tbs. Sindsdien ontkende hij elke betrokkenheid bij de moord. "Maar dat is nu veranderd", meldt de tbs-inrichting De Rooyse Wissel, waar F. wordt behandeld.

DE ROOYSE WISSEL

Het verslag dat Theo Bos, hoofd behandeling van de tbs-inrichting De Rooyse Wissel in Venray geeft van de behandeling van F. heeft twee richtingen. De patiënt heeft een zware psychiatrische stoornis en kan niet vrijgelaten worden. "Dan is het risico te groot dat hij vereenzaamt en dan stijgt het risicodat er weer iets misloopt", zegt Bos.
De Rooyse Wissel.
De Rooyse Wissel. © RTV Utrecht / Richard Grootbod
Het andere verhaal is een stuk positiever: Pascal F. werkt goed mee aan zijn behandeling. In een jaar tijd heeft hij begeleid en onbegeleid verlof gehad, werkt hij als postbesteller iedere dag buiten de kliniek en kan hij zelfstandig reizen zonder begeleider. Als klap op de vuurpijl woont hij sinds afgelopen vrijdag in een ander huis, kilometers buiten de tbs-instelling, zonder 24-uurs toezicht.
Het is een forse omslag te noemen: de zes jaar die F. eerder doorbracht in de tbs-inrichting bleef hij telkens ontkennen dat hij de moordenaar was. "We vinden dat de tbs met niet meer dan een jaar verlengd hoeft te worden", zegt hoofdbehandeling Bos. In de tussentijd krijgt Pascal F. steeds meer vrijheden.
"We hebben geen enkele reden om aan te nemen dat hij klaar is voor al die vrijheid", zegt Lucinda van de Ven. Ze is verbijsterd dat de moordenaar van haar zus zoveel vrijheden krijgt. "Jaar na jaar heeft hij bij elke rechtszitting ontkend dat hij ook maar iets met de moord op Nadia te maken had. En nu dat hij misschien nooit meer vrijkomt, komen de herinneringen terug en werkt hij zo goed mee met de behandeling. Ik geloof er niets van."

ZITTING IN DE RECHTBANK

Ook bij de rechtszitting over de verlenging van de tbs van Pascal F. wordt voor een buitenstaander niet duidelijk wat er nu zo goed gaat met hem. Net als bij vorige rechtszittingen zegt F. weinig tot niets. Hij zit onderuitgezakt en kijkt ogenschijnlijk stuurs voor zich uit.
"Ik begrijp uit het rapport van de tbs-instelling dat het goed met u gaat?", opent de rechter. "Ja",zegt Pascal F. na een lange aarzeling. "Kunt u daar iets meer over vertellen?", vraagt de rechter. "Nee", antwoordt F. En zo gaat het verhoor verder.
Officier van justitie Ramon Wildeman heeft ook twijfel of Pascal wel klaar is voor meervrijheden. "Afgelopen jaar is hij mee gaan werken aan zijn behandeling en daardoor heeft hij bepaalde vrijheden gekregen. Het is nog de vraag hoe hij daarmee om zal gaan. Omdat hij op de zitting verklaarde dat hij het zat was in de kliniek, kun je ook twijfelen aan zijn motivatie totgedragsverandering", zegt Wildeman.
Hij vervolgt: "De stoornis is er nog. Hij maakt moeilijk contact met mensen en er wordt gevreesd dat hij zonder begeleiding vereenzaamt. Ook is er nog het risico dat hij opnieuw de fout ingaat." Justitie eist dan ook dat de behandeling nog zeker twee jaar wordt voortgezet. Maandag doet de rechter schriftelijk uitspraak.

EEN STUKJE VRIJHEID

Na afloop van de zitting blijkt dat Pascal F. nog een stukje vrijheid heeft gekregen: hij wordt niet langer met een busje met twee beveiligers vervoerd, maar gaat in zijn eentje met de trein op pad naar Venray. Als hij in de hal zonder een woord te zeggen langs de nabestaanden loopt, begint Lucinda te huilen. "Ik kan hem dus overal tegenkomen. Hij heeft alleen een gebiedsverbod voor mijn woonplaats en die van mijn moeder. Maar wij blijven niet voortdurend in die gemeenten. Welk toezicht is er nog op hem?"
TBS-inrichting De Rooyse Wissel en de advocaat van Pascal F. wilden tegenover RTV Utrecht niet ingaan op de behandeling van hun cliënt.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.