"Verlofregels Nederlandse gevangenissen verscherpt na Michael P."

© Beeldbewerking RTV Utrecht
UTRECHT - Meerdere gevangenissen in Nederland zouden na de moord op Anne Faber de verlofregels hebben verscherpt. Directe aanleiding zijn de fouten in de zaak Michael P., die de Utrechtse om het leven bracht.
"Het gaat om gedetineerden die zijn veroordeeld voor moord, mishandeling, diefstal met geweld of verkrachting", schrijft De Stentor. De krant is in het bezit van een brief die vanuit de Dienst Justitiële Inrichtingen naar gevangenisdirecteuren is gestuurd.
Gedetineerden die voor deze ernstige feiten zijn veroordeeld, komen minder snel in aanmerking voor verlof, moeten terug naar een strenger gevangenisregime of verblijven daar langer, zo staat in de brief. Ook is het verlof tijdens een eerdere fase van de straf van tafel en is een risicoanalyse bij deze groep veroordeelden verplicht.
Justitievakbond Juvox noemt de maatregelen "noodzakelijk". Toch zouden ze volgens de vakbond wel leiden tot extra werkdruk in de gevangenissen. Criminelen raken gefrustreerd, wat zorgt voor veiligheidsrisico's", zegt voorzitter Marcel Smit in De Stentor.
Minister Sander Dekker laat weten dat "alle gevallen van ernstige gewelds- en zedendelicten die in een kliniek zitten, zijn doorgelicht" en dat "het bewustzijn over risico's van vrijheden is vergroot".

ZAAK MICHAEL P

Er ontstond veel maatschappelijke onrust nadat Michael P. de 25-jarige Anne Faber om het leven bracht. P. zat sinds 2010 vast nadat hij werd veroordeeld voor de gewelddadige verkrachting van twee minderjarige meisjes in Nijkerk.
Omdat hij bij die veroordeling niet wilde meewerken aan psychiatrisch onderzoek, kreeg hij toen geen tbs opgelegd. Mede daardoor kwam P. in zorginstelling Aventurijn (tegenwoordig Fivoor) in Den Dolder terecht. Daar kreeg hij steeds meer vrijheden terwijl hij werkte aan zijn terugkeer in de maatschappij.
Michael P. is veroordeeld tot 28 jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging. De rechtbank acht hem schuldig aan het doden, ontvoeren en verkrachten van Anne Faber. Ook moet P. in totaal 136.000 euro aan schadevergoedingen betalen aan familieleden en de vriend van de 25-jarige Utrechtse. Michael P. is tegen de uitspraak in hoger beroep gegaan.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.