Kersverse Amersfoorter Duncan Laurence haalt Eurovisie Songfestival naar Nederland

© ANP
AMERSFOORT - Nederland heeft er 44 jaar op moeten wachten, maar mag zich nu opmaken om het Eurovisiesongfestival weer te organiseren. Duncan Laurence sleepte zaterdagavond in Tel Aviv de winst in de wacht.
Met zijn nummer Arcade zong Duncan 231 jurypunten bij elkaar en 261 punten via televoting. Hij versloeg in een bloedstollende finale bij de allerlaatste uitslag concurrent John Lundvik uit Zweden.

HOOFDSTAD

Diverse Nederlandse steden hengelen nu naar het mega-muziekevenement. Zo zei de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema eerder al dat het liedjesfestijn welkom is in de hoofdstad, maar ook vanuit onder meer Maastricht, Den Haag en Rotterdam is belangstelling.
Utrecht heeft met de Jaarbeurs een mooie troef in handen, als het gaat om het huisvesten van het Eurovisie Songfestival. Het zou voor de Domstad wel een nieuwe opgave worden naast de organisatie van de Vuelta, de wielerronde van Spanje die ook in 2020 naar de stad komt. VVD-voorman in de provincie André van Schie nam via Twitter alvast een voorschot door de Jaarbeurs als een "perfecte plek" te omschrijven.
Overigens is de AVROTROS als verantwoordelijke omroep nu eerst aan zet. Steden moeten zich officieel kandidaat stellen en onder meer een bidboek indienen. Daarna beslissen de European Broadcasting Union (EBU) en AVROTROS wat de beste opties zijn.

MUZIKALE KLASSE

"Duncan's song is a winning game" twitterde het Koningshuis, vrij naar de tekst van het winnende liedje. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima deelden mee dat ze trots zijn op "Duncan Laurence die Europa met muzikale klasse heeft veroverd."
Premier Mark Rutte heeft de winnaar persoonlijk gefeliciteerd. Hij sprak via Twitter van een subliem en krachtig optreden.

MUZIEK OP DE EERSTE PLAATS

"Dit is voor groots dromen. Dit is voor muziek op de eerste plaats, altijd", reageerde de winnaar op het podium van de Expo Tel Aviv voordat hij het winnende nummer Arcade nogmaals ten gehore bracht. Bij het bekendmaken van de juryuitslagen en de publieksstemming ging de strijd lang tussen Zweden, Noord-Macedonië en Italië. De kersverse Amersfoorter leek een outsider, ondanks de optimistische voorspellingen van bookmakers.
Tegenover songfestivalcommentatoren Jan Smit en Cornald Maas reageerde Duncan achteraf uitbundig. "Ik kan het niet geloven. Ik sta nog helemaal te shaken", zei de zanger na zijn slotoptreden. Hij was topfavoriet, maar de twijfels sloegen toe bij de verdeling van de jurypunten. Duncan: "Ik dacht, waar gaat dit heen? Maar uiteindelijk stelde ik mezelf gerust met de gedachte 'het gaat om de muziek. Ik kan de winst nog pakken.' Music first."
(De tekst gaat verder onder de foto.)
Duncan Laurence tijdens de finale van het Eurovisie Songfestival.
Duncan Laurence tijdens de finale van het Eurovisie Songfestival. © ANP
Op de vraag hoe hij als beginnend artiest erin slaagde de rust te bewaren, zei de zanger: "Die rust haal ik van binnenuit." En over zijn optreden zei hij: "Dit was de laatste keer dat ik mocht optreden. Ik heb gezongen vanuit mijn hart. En dit is het resultaat."
DINGE-DONG
Met de winst van Duncan Laurence is Getty Kaspers onttroond. De zangeres van Teach-In, dat in 1975 het songfestival won met Dinge-dong, vindt dat geen enkel probleem. "Dan ga ik van koningin terug naar prinses", zei ze eerder tegen BuzzE.
Duncan is de eerste Nederlandse zanger die het Eurovisiesongfestival wint. Vier zangeressen gingen hem voor. Corry Brokken was in 1957 de eerste Nederlandse die de songfestivaltrofee in de wacht sleepte. Zij won de tweede editie van het liedjesfestijn, waaraan destijds slechts tien landen deelnamen.

'N BEETJE

Twee jaar later was het weer raak. Toen won het lied 'n Beetje van Teddy Scholten, met 21 punten. Lenny Kuhr had in 1969 succes met De troubadour, maar moest die winst wel delen met Frankrijk, Spanje en het Verenigd Koninkrijk.
Met vijf songfestivaloverwinningen komt Nederland op gelijke hoogte met het Verenigd Koninkrijk, Luxemburg en Frankrijk. Ook die landen wonnen ieder vijf keer. Ierland won het Eurovisiesongfestival het vaakst, zeven keer. De trofee ging zes keer naar Zweden, dat daarmee nog net iets succesvoller was dan Nederland, Luxemburg, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.

AMERSFOORT

Waar Duncan Laurence wordt gehuldigd is nog niet bekend. De 25-jarige zanger uit Hellevoetsluis woonde tot voor kort in een Tilburgs studentenhuis. In de aanloop naar het Songfestival verhuisde hij naar een eigen stek in Amersfoort.
De Amersfoortse GroenLinks-fractievoorzitter Dillian Hos gaf via Twitter al aan dat ze een feestje voor haar nieuwe plaatsgenoot wel ziet zitten.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.