Van Zanen wil Songfestival naar Utrecht halen: "Zelfs bij 1 procent kans, moeten we ervoor gaan"

© ANP
UTRECHT - Utrecht heeft alles in huis om volgend jaar het Eurovisie Songfestival te huisvesten. De Jaarbeurs staat te springen om dit waar te maken. Dat zeggen de Jaarbeurs en burgemeester Jan van Zanen tegen RTV Utrecht. De burgemeester heeft premier Rutte na de winst van Duncan Laurence hier al een berichtje over gestuurd.
Dat deed Van Zanen vrijwel direct toen de laatste punten waren uitgedeeld, want de burgemeester zat aan de tv gekluisterd. "Ik heb net niet op mijn nagels gebeten, maar het scheelde niet veel. Het is een mooi nummer en ik ben fan."
Van Zanen zou dan ook graag zien dat het Songfestival naar zijn stad komt. "We zijn nog niet begonnen, maar als er ook maar 1 procent kans is, dan moeten we daarvoor gaan."

NODIGE ARGUMENTEN

Van Zanen heeft de nodige argumenten in huis: "Utrecht ligt in het centrum van Nederland, we hebben de Jaarbeurs, we kunnen goed organiseren en we houden van cultuur en muziek." Ook het organiseren van de opening van de Vuelta uit Spanje noemt de burgemeester als positief punt.
Wel waarschuwt Van Zanen om niet al te hard van stapel te lopen, zeker omdat er meer steden zijn die het songfestival graag naar hun gemeente willen halen. "Als je van tevoren dingen gaat regelen, dan loopt dat altijd verkeerd af. Maar ik heb Rutte dus laten weten dat we belangstelling hebben. We hebben de spullen, we hebben de mensen, dus als het langskomt: wij zijn bereid om te helpen."
Onder het interview met Van Zanen gaat de tekst verder met de reactie van de Jaarbeurs.
Burgemeester Van Zanen vindt dat Utrecht alle papieren in huis heeft om het Songfestival te huisvesten: "Ik ben fan"

JAARBEURS

Vanochtend liet de Jaarbeurs aan RTV Utrecht al weten volgend jaar het Eurovisie Songfestival te willen huisvesten. "We willen ons hier samen met de gemeente Utrecht voor inzetten," zegt Rob Beltman, directeur marketing bij de Jaarbeurs. De eerste lijntjes met de gemeente zijn al gelegd. "We hebben hier goed contact over met burgemeester Jan van Zanen, onze ambities liggen in elkaars verlengde."
Beltman weet dat de concurrentie stevig is. Onder meer de Ziggo Dome in Amsterdam wordt veelvuldig genoemd. Maar volgens hem is de Jaarbeurs een betere locatie. "Het voordeel dat wij hebben in vergelijking met concertzalen, is dat je bij ons alles naar je hand kunt zetten. We hebben geen vaste tribunes bijvoorbeeld. Je kunt bij ons de hele omgeving creëren die je zelf wilt."
Enthousiaste reacties op uitslag Songfestival

ERVARING

Ervaring met het organiseren van grote evenementen is er volgens Beltman genoeg bij de Jaarbeurs. "Als je ziet dat we Thunderdome en A State of Trance kunnen organiseren, dan kunnen we dit ook aan."
Ook in de agenda is nog wel ruimte te maken, al is dat nog wel een uitdaging. Vrijwel alle grote evenementenlocaties hebben hun planning voor volgend jaar al rond. Dat geldt ook voor de Jaarbeurs. Maar voor een evenement als het Eurovisie Songfestival kan een uitzondering worden gemaakt. "Je moet ook kijken wat je met zo'n evenement voor de stad en de regio kunt betekenen," zegt Beltman.

VVD

De Utrechtse VVD steunt de ambities van de Jaarbeurs. De partij vindt dat Utrecht een serieuze gooi moet doen om het festival naar Utrecht te halen. De fractie vraagt of het college hier een zogeheten 'bid' voor wil uitbrengen.
Euforie bij Songfestivalfeest in Utrechts Café Kalff

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.