Klachten over aanmeerplek Breukelen verbazen binnenvaartschippers

Binnenvaartschippers snappen klachten uit Breukelen niet.
Binnenvaartschippers snappen klachten uit Breukelen niet. © RTV Utrecht
BREUKELEN - Een klagende inwoner van Breukelen die last zegt te hebben van de vele schepen in het Amsterdam-Rijnkanaal die voor zijn deur aanmeren, heeft veel losgemaakt in de scheepvaartwereld. Guus Barnstijn was dit weekend hét onderwerp van gesprek onder binnenschippers in Nederland na een reportage van RTV Utrecht. De schippers herkennen zich totaal niet in het verhaal van de man.
Barnstijn woont in een van de flats in Breukelen Noord die naast het Amsterdam-Rijnkanaal liggen. Daar zit ook een aanlegplek voor vrachtschepen. Volgens de boze Breukelaar zorgen de aangelegde schepen voor geluidsoverlast, zijn er regelmatig schepen met gevaarlijke stoffen die illegaal aanmeren en komen er vieze uitlaatgassen zijn huis binnen.

GELUIDSOVERLAST

Marc Meeusen vaart al 15 jaar door heel Nederland en meert regelmatig aan in Breukelen. Hij snapt niks van het verhaal van Barnstijn: "Geluidsoverlast met aan- of aanmeren kan voorkomen. Maar iedereen zit daar aan de wal-voeding. Dus de generators zijn uit, de motoren zijn uit: ik kan me niet voorstellen wat voor geluidsoverlast ze kunnen geven." Barnstijn zegt in een reactie dat hij toch echt regelmatig generatoren hoort.
Ook Sunniva Fluitsma van de Algemeene Schippers Vereeniging is verbaasd: "Ik hoor hem zeggen: 'het lijkt wel een werf en er wordt uitgedeukt'. Tsja, ik heb écht geen idee. Het zal misschien een keer gebeuren maar het kan eigenlijk niet want we moeten voor alles naar een werf toe. Anders is het een milieudelict. Een klein beetje meer compassie voor elkaar maakt de zaak wat leefbaarder."
Maar volgens Barnstijn werd er 'minstens 20 tot 30 keer in het afgelopen jaar' voor zijn deur aan schepen gewerkt en is de maat vol: "Een goede buur is veel waard, maar als uw buurman de hele dag met een pneumatishe hamer aan de gang is, dan zeg je ook: hou op."
'WAT IS ER GEMETEN?'
Maar geluid is niet het enige waar Barnstijn wakker van ligt. Ook de vervuiling die van het water afkomt, zit hem dwars. In de reportage van RTV Utrecht laat hij een luchtfilter zien dat bruin is uitgeslagen. Viezigheid vanaf het water, aldus de Breukelaar. Maar Sunniva Fluitsma zet daar haar vraagtekens bij. "Schepen zijn veel minder vervuilend dan vrachtwagens. En we weten ook dat er daar een snelweg in de buurt is. Dus wat is er nou gemeten en hoe?"
De klager zelf: "Die snelweg ligt één kilometer weg. Roetdelen van de vrachtwagens zijn dan flink verdund. Ik heb het over schepen op 25 meter afstand die forse rookpluimen veroorzaken."
AUTO-AFZETPLAATS
Ook de klacht van Barnstijn dat schepen met gevaarlijke stoffen regelmatig, tegen de regels in, aanleggen, vindt bij Sunniva Fluitsma weinig gehoor. "Wij herkennen dit allemaal niet. Het enige dat wij weten, is dat er daar een auto-afzetplaats is en dat daar wel eens een schip met gevaarlijke stoffen een auto afzet. Maar het is een schip met gevaarlijke stoffen, het is níet een gevaarlijk schip. Kunt u zich herinneren dat er een ongeluk heeft plaatsgevonden met een schip met gevaarlijke stoffen? Dat gebeurt niet." Maar volgens Barnstijn zijn regels nou eenmaal regels: "Er staan borden, het is verboden."

VERDRAAGZAAMHEID

Volgens Fluitsma staan de klachten uit Breukelen niet op zichzelf en maken ze deel uit van een groter probleem. "Dit is het toonbeeld van hoe de mensen tegenwoordig tegenover de binnenvaart staan. Alsof het iets is dat vooral overlast geeft. Terwijl we de verdraagzaamheid moeten hebben om er met elkaar voor te zorgen dat het vervoer zo goed mogelijk plaatsvindt. En daarin is de binnenvaart een belangrijke speler."

BANG

Meerdere schippers die RTV Utrecht gesproken heeft, hopen dat de klachten niet zullen leiden tot de sluiting van hun oude, en geliefde, aanmeerlocatie. Marc Meeusen: "Ik ben onwijs bang dat mijn plek wordt afgepakt. Ik ben een jonge vader met kindjes van 2,5 jaar oud. Dus dan wil je vaak thuis zijn. Ik woon net beneden Rotterdam en als ik daar mijn autootje eraf zet dan ben ik in 40 minuten lekker een avondje thuis. Dus het is een hartstikke mooi plekje voor ons."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.