Studentenorganisaties: Hogere rente studieschuld in strijd met wet

© ANP
PROVINCIE UTRECHT/UTRECHT - Het plan van onderwijsminister Ingrid van Engelshoven om de rente op studieschulden te verhogen is in strijd met het internationaal onderwijsrecht. Dat zeggen de Utrechtse organisaties Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) en het Landelijk Studenten Rechtsbureau (LSR) op basis van eigen juridisch onderzoek.
Volgens de studentenorganisaties is het regeringsplan in directe strijd met een door Nederland ondertekend internationaal verdrag. Daarin staat dat het hoger onderwijs geleidelijk aan kosteloos moet worden gemaakt.
"Het spekken van de staatskas met het kostbare geld van studenten blijkt onrechtmatig. Dat werpt nieuw licht op het debat in de Eerste Kamer, waar de rechtmatigheid van wetten getoetst word", stelt het ISO.
Half december nam de Tweede Kamer het plan aan met de kleinst mogelijke meerderheid. Op 28 mei wordt het behandeld door de Eerste Kamer. De maatregel levert een student gemiddeld 5500 euro extra schuld op.
"De Eerste Kamer heeft als functie de rechtmatigheid van de wetsvoorstellen te controleren. Om deze constatering kunnen zij niet heen", stellen de studenten. Als de Eerste Kamer toch met het plan van Van Engelshoven instemt, willen de organisaties "verdere juridische stappen" nemen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.