RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Samen in actie tegen zwerfafval in Amersfoort: "Het begint met bewustwording"

1/2
AMERSFOORT - Plastic bakjes en blikjes op straat, zwerfafval blijft voor veel mensen een grote ergernis. In Amersfoort willen verschillende organisaties en bewoners met elkaar de strijd tegen het afval aangaan. Om te kijken wat de verschillende partijen van elkaar kunnen leren, is er daarom een inspiratiemiddag.

Tientallen schoonmaakacties en zwerfafvalevenementen vinden elk jaar op vrijwillige basis al plaats in Amersfoort; in wijken, parken, winkelcentra en op het water. Maar er kan altijd nog meer worden gedaan, vindt Saskia van Dijk van Matchpoint. Haar stichting richt zich op maatschappelijke vraagstukken en nam het initiatief tot de inspiratiemiddag.

"We organiseren deze dag om mensen enthousiast te maken om actief met zwerfafval bezig te zijn", zegt zij. Want hoewel in Amersfoort het probleem niet groter is dan in andere steden, zorgt ook in de keistad zwerfafval voor ergernis. "En wat hier op de grond wordt gegooid, kan via de zee aan de andere kant van de wereld terechtkomen", zegt Van Dijk. "Het begint bij de straat, bij onze eigen omgeving."

De inspiratiemiddag is vooral bedoeld om verbinding te leggen tussen alle partijen die zich met zwerfafval bezighouden. Sprekers zijn onder meer weerman Reinier van den Berg en MVO Nederland-directeur Maria van der Heijden.

Dat het thema leeft, blijkt uit het feit dat de inspiratiedag vol zit. Een mooi teken, vindt ook Van Dijk: "Het begint met bewustwording."

Saskia van Dijk over zwerfafval bij Radio M Utrecht: "Het begint met bewustwording"


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Nieuwsoverzicht