RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Songfestival naar Utrecht? Politiek houdt vooralsnog hand op de knip

UTRECHT - De lokale politiek zou het heel leuk vinden als het Songfestival naar Utrecht komt. Toch is geen enkele partij bereid een blanco cheque uit te schrijven. De gemeente heeft het geld niet, dus moet het ergens anders vandaan komen. Veel partijen willen bovendien weten wat het precies kost en oplevert.

Eerder was burgemeester Van Zanen enorm enthousiast over de eventuele komst van het Songfestival. Het zou dan georganiseerd moeten worden in de Jaarbeurs.

Maar GroenLinks, met twaalf zetels de grootste partij in de stad, is erg sceptisch. "Wij hebben onze handen vol aan de Vuelta", zegt raadslid Melody Deldjou Fard. "Daarnaast komt de EuroPride eraan en gaan we 900 jaar stadsrechten voor Utrecht vieren."

Het is niet realistisch het Songfestival naar Utrecht te halen."
Melody Deldjou Fard (GroenLinks)

Premier Rutte zei dat vanuit de landelijke politiek geen geld beschikbaar wordt gesteld voor de organisatie. Dus zou de gemeente Utrecht waarschijnlijk behoorlijk financieel moeten bijspringen. "Daarom is het niet realistisch om het Songfestival naar Utrecht te halen", zegt Deldjou Fard.

D66
D66-raadslid Ellen Bijsterbosch houdt de opties nog iets meer open. "Een feestje in de stad is natuurlijk altijd mooi." De tienkoppige raadsfractie gaat vanavond vergaderen over de vraag hoe welkom het Songfestival in Utrecht is.

Geld is het belangrijkste struikelblok, zegt Bijsterbosch. "Maar ik zou me kunnen voorstellen dat particulieren en het bedrijfsleven financieel gaan bijdragen als het festival naar Utrecht komt."

Een feestje in de stad is natuurlijk altijd mooi."
Ellen Bijsterbosch (D66)

VVD
VVD-fractievoorzitter Dimitri Gilissen vindt Utrecht uitermate geschikt voor het Songfestival. "Veel geschikter dan alle andere steden die zich hebben aangemeld. De Jaarbeurs ligt direct naast het station, we hebben genoeg hotels, en het is maar een half uurtje naar Schiphol. Het is een unieke kans voor de stad."

Toch wil Gilissen geen 'blanco cheque' geven. "We moeten eerst kijken of de partners in de stad en regio er voor te porren zijn. Vervolgens moet een begroting worden gemaakt; wat kost het de stad en wat levert het op?"

CDA
Sander van Waveren, fractievoorzitter van het CDA, is het minst enthousiast. Volgens de partij is het Songfestival welkom, maar dat geldt ook voor andere evenementen en festivals. "Het is leuk dat de winst van in het Songfestival zo veel energie los maakt in Nederland. Maar er hoeft geen lobby opgezet te worden om het festival in Utrecht te krijgen."

Er hoeft geen lobby te komen om het Songfestival naar Utrecht te krijgen"
Sander van Waveren - Fractievoorzitter CDA

PVDA
Voor de PvdA liggen de financiŽle prioriteiten voorlopig niet bij het Songfestival. "Het mag niet ten koste gaan van armoedebestrijding of onderwijs", zegt fractievoorzitter Rick van der Zweth. Hij wijst net als GroenLinks naar de andere evenementen die bekostigd moeten worden. "Maar als het kan uit het marketing-potje, dan zouden we er over kunnen nadenken."

Utrecht is veel geschikter dan alle andere steden die zich hebben aangemeld."
Dimitri Gilissen (VVD)

CHRISTENUNIE
Niet overhaast een beslissing nemen, vindt Jan Wijmenga van ChristenUnie. "We moeten voorkomen dat we het evenement eerst binnenhalen en er daarna achter komen dat het heel veel kost." Wijmenga wijst op de voorjaarsnota die onlangs werd gepresenteerd. Toen bleek dat de gemeente krapper bij kas zit dan aanvankelijk gedacht.

ANDERE STEDEN
Utrecht is niet de enige Nederlandse plaats die graag het Songfestival binnenhaalt. Amsterdam heeft al meerdere locaties in de stad op het oog. Ook in Rotterdam, Den Haag, Arnhem, Zwolle, Leeuwarden en Maastricht gaan stemmen op om het evenement te organiseren. De Brabantse politiek wil het Songfestival naar haar provincie halen, maar in welke stad dat dan moet zijn is nog onduidelijk.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -