"Hoogspanningsmast bij kinderopvang Maarn is niet gevaarlijk"

De kinderopvang met op de achtergrond de hoogspanningsmast.
De kinderopvang met op de achtergrond de hoogspanningsmast. © Google Street View
MAARN - De kinderen van crèche De Trommelaar in Maarn hebben geen verhoogde kans op leukemie als gevolg van de hoogspanningsleiding die vlak langs het gebouw loopt. Dat concludeert de gemeente na onderzoek van de GGD.
De overheid stelde onlangs regels op die kinderen moeten beschermen tegen de magnetische veldsterkte van hoogspanningslijnen. Ze zouden er mogelijk kanker van kunnen krijgen. Sommige ouders die hun kind bij De Trommelaar onderbrengen, waren bezorgd. Dus heeft de gemeente Utrechtse Heuvelrug onderzoek laten doen. Conclusie: geen verhoogd risico.
Volgens de landelijke richtlijnen mogen kinderen niet langer dan 98 uur per week te dicht bij een elektriciteitsleiding zijn. Slechts een klein deel van het pand wordt aangemerkt als 'te dichtbij'. Daar verblijven de kinderen hoogstens vijftig uur per week. "Slechts relatief kort", zegt de gemeente.
Ook personeel van de kinderopvang aan de Buurtsteeg loopt geen extra risico. De ouders zijn inmiddels geïnformeerd over het onderzoek.
De gemeente is van plan de BSO op termijn ergens anders onder te brengen. De GGD heeft geadviseerd dan rekening te houden met eventuele hoogspanningslijnen in de buurt.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.