Tot 9 jaar cel geëist voor liquidatiepoging op Amsterdamsestraatweg

© RTV Utrecht / Timo Anceaux
UTRECHT - Tegen Don Victor M. en Frans H. zijn vandaag gevangenisstraffen geëist van respectievelijk negen en zeven jaar cel voor het voorbereiden van een liquidatie bij een inmiddels gesloten waterpijpcafé aan de Amsterdamsestraatweg in Utrecht. De aanklager noemde M. een "nietsontziende huurmoordenaar".
Het doelwit van M. en H. was Chafik Yakhlaf, maar als zijn broer Chahid ook geraakt zou worden zou dat "mooi meegenomen" zijn, stond in berichten van de vermoedelijke opdrachtgever Omar L. Volgens het Openbaar Ministerie heeft M. gezegd dat hij "nog nooit had gefaald". De geplande liquidatie had te maken met een conflict in de Amsterdamse onderwereld.

ALSNOG VERMOORD

De broers Yakhlaf - bekenden in het criminele circuit - wisten november 2015 te ontkomen in Utrecht, maar op oudejaarsdag van dat jaar werden zij alsnog onder vuur genomen in Kerkdriel. Chahid overleefde dat niet.

DNA

M. en H. kwamen onder meer door een DNA-match in beeld. Het DNA van M. was op een oordopje en dat van H. op een petje gevonden, vlakbij de plaats waar twee automatische wapens lagen. Ook uit gekraakte telefoonberichten blijkt dat er contact was met waarschijnlijk Omar L., waarin werd gesproken over de broers Yakhlaf. De mannen hebben niet veel over de zaak willen zeggen, maar ontkennen wel.
Beiden hebben een flink strafblad. M. zit sinds zijn arrestatie twee jaar geleden in de cel. H. is op vrije voeten. Hij was niet op de zitting. Volgens zijn advocaat had hij gezegd dat het voor hem niet veilig is om naar de rechtbank te komen.
M. en H. staan terecht in een groter proces tegen meerdere mannen die verdacht worden van liquidaties en pogingen daartoe. Deze zaak wordt de komende twee weken behandeld in de extra beveiligde rechtbank op Schiphol. Morgen wordt de liquidatie van Yakhlaf behandeld en een liquidatiepoging in Amsterdam in 2016. Overmorgen komt de liquidatie van Eaneas L. in Krommenie in 2015 aan bod.
De strafeis tegen onder meer hoofdverdachte L. staat volgende week gepland. De uitspraak in deze omvangrijke zaak wordt op 26 juni verwacht.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.