Studenten over rente bovenop studieschuld: "Het is een blok aan je been"

Studenten in de Universiteitsbibliotheek.
Studenten in de Universiteitsbibliotheek. © RTV Utrecht / Marloes Sollie
PROVINCIE UTRECHT/UTRECHT - Het wetsvoorstel over rente op de studiefinanciering zorgt voor opschudding. Op de binnenplaats van de bibliotheek Universiteit Utrecht zit een groepje rechten studenten buiten te lunchen. Zij vinden de nieuwe plannen 'schandalig'. Want het kan voor veel financiële problemen zorgen bij toekomstige studenten.
De wet die door de Tweede Kamer is gekomen zou niet stroken met internationaal onderwijsrecht, zeggen studentenorganisaties. Het geld wat studenten betalen zou eerst naar het onderwijs gaan, maar gaat met de nieuwe wet voor een deel naar de staatskas waar het gebruikt wordt voor algemene zaken.
Dan krijg je nooit meer een hypotheek en ben je een leven lang schuld aan het afbetalen.
Student Wouter
Door de rente moeten studenten gemiddeld 5500 euro extra betalen. "Schandalig, eerst kondigen ze aan dat het wel goed komt, maar een paar jaar later moeten we alsnog meer gaan betalen", zegt student Liselotte. In 2015 kwam het leenstelsel waarbij het geld naar onderwijs zou moeten gaan. Lisselotte haar studiegenoot Senna vindt het maar niks; 'je kan wel terug betalen, maar het blijft een blok aan je been".

VEEL MEER SCHULD

Voor het leenstelsel betaalden studenten 16.000 euro, toen het leenstelsel kwam werd dat 20.500 euro en met de rente erbij wordt het zelfs 26.000 euro. Tom Van der Brink is voorzitter van organisatie Interstedelijk Studenten Overleg en vindt deze bedragen 'onacceptabel'. "Omdat het de overheid weinig oplevert en het de studenten veel kost."
Student Lies maakt als oudere student nog gebruik van haar studiebeurs, maar merkt dat die luxe voor beginnende studenten niet aan de orde is. "Mijn huisgenoten: een meisje van achttien en een van negentien die de studiefinanciering hebben gekregen, willen sneller hun studie afronden. Als ze veel langer over hun studie doen, betalen ze veel meer dan dat ik doe, laat staan wanneer ze ook nog rente moeten betalen. Dat is zonde."
Tekst gaat verder onder de video.
Studenten boos over nieuwe plannen leenstelsel
Wouter Meinen, student geschiedenis, vindt het belachelijk hoeveel schuld de eerstejaars studenten kunnen oplopen. "Die beginnen met hun eerste jaar en sommigen zijn gestopt, ze hadden al vijftigduizend euro studieschuld!" Volgens hem moet de overheid daar iets aan veranderen. "Dan krijg je nooit meer een hypotheek en ben je een leven lang schuld aan het afbetalen."
Van der Brink denkt dat de kosten veel gevolgen hebben. "Studenten die minder bedeeld zijn gaan uiteindelijk zeggen: 'Tot ziens ik zal de studie wel overslaan.' Dat zie je nu al terug bij de doorstroom van mbo naar hbo, en wordt veel erger als je deze kostenverhoging erbij stopt."

VOLGEND JAAR

De regeling moet volgend jaar ingaan, maar studenten die nu studeren hoeven niet extra te betalen. "Leerlingen die nu in havo vier en vijf zitten zullen hier last van gaan krijgen", vertelt Van der Brink.
Het wetsvoorstel is aangenomen in de Tweede Kamer, maar moet nog worden goedgekeurd door de Eerste Kamer. Het Interstedelijk Studenten Overleg hoopt dat het plan daar strandt. "Ik geef het een grote kans dat de wet van tafel wordt gehaald."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.