OM eist tbs met voorwaarden tegen Utrechtse verdachte van verkrachting 14-jarige meisjes

© RTV Utrecht / Timo Anceaux
UTRECHT - Moet een 24-jarige man die wordt verdacht van verkrachting van twee 14-jarige meisjes voor behandeling in een tbs-kliniek worden opgenomen? Die vraag stond centraal in de zaak tegen Utrechter Richard G.
Het Openbaar Ministerie eiste in december vijf jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf tegen hem, maar na uitvoerig onderzoek naar zijn psyche was het nodig met een nieuwe eis te komen.
De officier van justitie eiste vandaag vier jaar cel en twee jaar tbs met voorwaarden tegen de Utrechter, omdat hij niet onbehandeld terug zou mogen keren in de maatschappij. De officier wil dat G. voor behandeling wordt opgenomen en zich aan een groot aantal voorwaarden houdt, om de kans op herhaling zo veel mogelijk te beperken. Als hij zich niet aan de voorwaarden houdt, zou hij tbs met dwangverpleging riskeren.
De rechtbank oordeelde eerder al dat de man schuldig is aan de verkrachtingen. Maar omdat hij slechts gedeeltelijk bekende en niet kwam opdagen op een afspraak met de psychiater, was het niet mogelijk een afgewogen straf op te leggen. Daarom werd Richard G. alsnog onderzocht door een psycholoog, psychiater en deskundigen van de reclassering. Die blijken onderling nogal van mening te verschillen.

KANS OP HERHALING

Richard G. weigert mee te werken aan opname in een kliniek, omdat hij voor zijn terminaal zieke moeder wil zorgen en wil werken aan de relatie met zijn vriendin. Volgens de psycholoog en de psychiater wil hij zijn leven serieus beteren en kan daarom worden volstaan met intensieve dagbehandeling bij GGZ-instelling De Waag. Daarnaast moet hij begeleiding moeten krijgen en een zinvolle dagbesteding.
Volgens deskundigen van de reclassering is de kans dat G. opnieuw in de fout gaat groter dan de psycholoog en psychiater inschatten en moet hij worden opgenomen in de Van der Hoeven Kliniek in Utrecht. Alleen daar zou de combinatie van een anti-sociale persoonlijkheidsstoornis en een seksuele stoornis goed kunnen worden behandeld. Ook kan meteen worden opgetreden als G. zich niet aan de afspraken houdt.
Volgens de reclassering is G. zeer vrouwonvriendelijk en zijn er geen aanwijzingen dat zijn gedrag in het algemeen ten goede is veranderd. Zo zou hij in de gevangenis hebben geblowd en werd hij betrapt op bezit van hasj en een telefoon. Volgens G. zelf waren die spullen van zijn celgenoot.

AFSPRAKEN GESCHONDEN

Het OM wil de verdachte, die twee jonge meiden zonder condoom heeft verkracht, niet onbehandeld laten terugkeren in de samenleving. Volgens de aanklager heeft hij de beschuldigingen steeds bot ontkend en ziet hij niet welke dwang er van hem uitging. Ook heeft hij zich toen zijn hechtenis werd geschorst niet aan de afspraken gehouden.
Richard G. kwam niet opdagen bij een eerdere rechtszitting en bij de psychiater, omdat hij met zijn vriendin op vakantie was in Spanje en daarna onderdook. Volgens de officier van justitie stelt de verdachte allemaal eisen aan zijn behandeling en zijn dit allemaal rode vlaggen: "U wilt alleen dingetjes doen, zoals u dat wilt!'
Ik denk dat ik niets te willen heb.
Verdachte Richard G.

GEEN SEKSUEEL ROOFDIER

Advocaat Dassen verzet zich tegen opname van zijn cliënt in een kliniek, omdat het een stempel op hem zou drukken en het verblijf tussen tbs'ers een averechts effect zou kunnen hebben. Volgens hem is G. door een anti-sociale persoonlijkheidsstoornis te ver gegaan met de meisjes, maar is hij geen 'seksueel roofdier.' Hij is de afgelopen jaren een ander mens zijn geworden en zijn vriendin blijft hem steunen, betoogde de advocaat.
De verdediging vindt dat G. de laatste maanden bij zijn doodzieke moeder moet kunnen zijn en pleit voor een celstraf ter lengte van het voorarrest, plus een lange voorwaardelijke straf voor het geval hij zich niet houdt aan de opgelegde voorwaarden. Zo zou hij een dagbesteding moeten zoeken en schulden moeten oplossen. Ook moet hij zijn internetverkeer en drugsgebruik laten controleren.

TBS MET DWANGVERPLEGING

Richard G. bleef het grootste deel van de zitting volhouden dat hij niet wil meewerken aan opname en behandeling in een kliniek, maar verzuchtte uiteindelijk: "Ik denk dat ik niets te willen heb." Als de rechter hem tbs met voorwaarden oplegt en hij niet meewerkt, kan de behandeling worden omgezet naar tbs met dwangverpleging.
De rechtbank doet over twee weken, op 3 juni uitspraak.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.