Appeltje van Oranje-winnaar: "Zonder taal kun je niks"

Deelnemers maken aantekeningen tijdens de taaltraining van Taal Doet Meer.
Deelnemers maken aantekeningen tijdens de taaltraining van Taal Doet Meer. © RTV Utrecht
UTRECHT - "Als je de taal niet spreekt, kun je niks. Geen radio luisteren, geen televisiekijken, niet even iemand aanspreken op straat", zegt de Braziliaanse Raquel. "Maar ik woon nu 2,5 jaar in Nederland en ik wil alles kunnen volgen."
Taal Doet Meer is al meer dan dertig jaar actief in Utrecht en omstreken. De 900 vrijwilligers helpen nieuwkomers uit alle windstreken met hun Nederlands. Zo zijn er speciale trainingen voor kinderen, ouderen en werkzoekenden. Voor die inzet krijgen zij deze week een Appeltje van Oranje.
De Braziliaanse Raquel oefent sinds ze in Nederland kwam wonen hard op haar talenkennis. Wekelijks gaat ze naar een bijeenkomst van Taal Doet Meer. Een vrijwilliger geeft daar elke vrijdag les: onder andere spelling, grammatica, uitspraak en vocabulaire komen voorbij. Raquel is er dankbaar voor. "Taal Doet Meer helpt mij met iets heel belangrijks in mijn leven, en dat is onbetaalbaar."
Farkad loopt zijn cv door met Hedwig.
Farkad loopt zijn cv door met Hedwig. © RTV Utrecht

MEER DAN DE TAAL ALLEEN

Hedwig Ebbers begeleidt Raquel en haar mede-deelnemers met de zogenoemde 'Aan De Slag'-training. Daar wordt niet alleen Nederlands geleerd, maar worden ze ook geholpen bij het solliciteren naar banen. "Ze kunnen vaak wel wat hulp gebruiken, bijvoorbeeld bij het maken van hun cv," vertelt ze.
De meeste deelnemers, zoals Raquel, spreken namelijk al een aardig woordje Nederlands. Toch is het vaak niet genoeg om ook echt een baan te vinden. Taal Doet Meer wil hen daarbij helpen. Zo schrijven ze samen sollicitatiebrieven en oefenen ze gesprekken, vertelt de van origine Iraakse Farkad. "En we leren ook een netwerk opbouwen en een elevator pitch houden," vult hij aan.
De deelnemers leren hun Nederlands verbeteren en werken aan hun cv.
'VERLEGEN' OF 'BESCHEIDEN'?
Vandaag gaat het in de training over sociale vaardigheden. De deelnemers geven elkaar complimenten. Zo krijgt één van de deelnemers het compliment 'erg verlegen' te zijn. "Hoe kun je daar een positievere draai aan geven?" vraagt Hedwig aan de groep. Er wordt overlegd en gesuggereerd. Uiteindelijk besluiten ze dat 'bescheiden' een betere term is.
Hedwig concludeert na afloop tevreden: "Zo leren ze zichzelf goed uitdrukken, iets wat heel belangrijk is als je gaat solliciteren".
Iemand zei eens: in Nederland ben ik een grijze kopie van wie ik ben in mijn eigen taal
Hedwig Ebbers
Ze is sinds vorig jaar vrijwilliger bij Taal Doet Meer en weet hoe belangrijk het is om de taal te spreken. "Een deelnemer zei eens: 'ik ben hier een grijze kopie van wie ik ben in mijn eigen taal en in mijn eigen land'. Dat raakte mij toen zo," zegt Hedwig. "Ik realiseerde mij dat zo lang je de taal niet goed spreekt, je ook niet echt jezelf kunt zijn."
Raquel kan het alleen maar met Hedwig eens zijn. "Ik vind het moeilijk om in het Nederlands de juiste woorden te kiezen," zegt de Braziliaanse. "Maar het gaat steeds beter! En ik ga gewoon door met oefenen, ik stop niet."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.