OM in de fout bij rechtszaak tegen krakers Zeist

Een persoon wordt afgevoerd door de politie.
Een persoon wordt afgevoerd door de politie. © Koen Laureij
ZEIST - Een 28-jarige kraker uit Utrecht is veroordeeld voor huisvredebreuk in een gebouw aan de Krakelingweg twee maanden geleden in het Zeisterbos. Door een fout van het Openbaar Ministerie kunnen acht andere personen die in het pand zaten niet worden bestraft.
De man uit Utrecht kreeg een gevangenisstraf van veertien dagen, waarvan tien dagen voorwaardelijk. Hij heeft zich volgens de rechtbank en het Openbaar Ministerie in juridische zin niet schuldig gemaakt aan kraken, maar aan huisvredebreuk. "Kraken is het wederrechtelijk binnendringen of vertoeven in een pand dat leeg staat en niet gebruikt wordt. In dit geval werd het pand nog gebruikt als oefenpand voor het arrestatieteam van de politie", aldus de rechtbank.

ONTRUIMING

Op 14 maart weigerde een groep personen in het pand aan de Krakelingweg na meerdere verzoeken van de politie om het pand en erf te verlaten. Het kwam vervolgens tot een ontruiming. De personen in het pand hadden zich vastgeketend, stonden op het dak en verschansten zich in bomen, boomhutten en een stookhok. Aan het gebouw hingen spandoeken met teksten als 'Jullie kunnen het dak op' en 'Ontruimen om leegstand is vragen om weerstand'.

TENLASTELEGGING

De 28-jarige man die is veroordeeld is volgens de rechtbank degene geweest die in januari dit jaar het gebouw is binnengedrongen en heeft opengesteld voor anderen. Acht anderen mensen die in het pand zaten, kunnen niet bestraft worden. Het OM heeft verzuimd om in de tenlastelegging op te nemen dat ze gewaarschuwd waren om het pand te verlaten. Dit is een vereiste om huisvredebreuk te bewijzen.
© Koen Laureij
© Menno Bausch
© Koen Laureij

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.