RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Minister Hoekstra geeft les over geld op oude basisschool: "Mijn zakgeld werd weleens ingehouden door kattenkwaad"

1/3
ZEIST - Een bijzondere les voor groep zes van de Zeister Schoolvereeniging vandaag. Een oud-leerling kwam vandaag les geven over geld. En die oud-leerling is nu minister van FinanciŽn: Wopke Hoekstra van het CDA.

Al voor de deur van de school openen vliegen de anekdotes over de Verlengde Slotlaan. "Ik ben in 1987 hier van school gegaan", vertelt Hoekstra. "Ik heb heel veel goede herinneringen." Uit het raam hangt groep zes, al zwaaiend, te wachten op de minister. Bij binnenkomst in het lokaal is het muisstil. Alleen de "Goedemiddag!" van Hoekstra zorgt voor volume.

De kinderen luisteren een uur lang ademloos naar Hoekstra en stellen veel vragen. "Waarom zijn er zoveel schulden?", vraagt een jongetje naar de miljoenen in de min. Hoekstra kan overal gemakkelijk antwoord op geven en legt uit waar al het belastinggeld heen gaat. Nu weet hij er alles van, maar toen hij zo oud was als deze leerlingen ging omgaan met geld minder gemakkelijk: "Op de lagere school kreeg ik zakgeld, maar ik kan me herrineren dat dat ook weleens werd ingehouden door kattenkwaad", lacht Hoekstra. "Af en toe, laten we het daar op houden."

 Wopke Hoekstra vroeger. Wopke Hoekstra vroeger. | Foto: RTV Utrecht

ZAKGELD

De kinderen zelf krijgen allemaal zakgeld. De 10-jarige Lolo gaat er goed mee om zegt ze: "Ik zou eerst heel veel sparen en als je iets leuks ziet, kun je dat kopen". De 10-jarige Sam gaat er iets anders mee om: "Ik geef het te snel uit en dan kan ik andere leukere dingen niet meer kopen." De minister heeft Sam vandaag een beetje verder geholpen.

De komende maanden geeft de minister in elke provincie zo'n les op een school. Zo hoopt hij problemen later te voorkomen: "Ik doe dit juist omdat, zelfs nu het goed gaat met de economie, er veel volwassenen zijn met geldproblemen. En met weinig overzicht over het geld. Als je er jong mee begint, weet je als je volwassen bent hoe het moet."

Grote mensen die zeggen dat ze iets zijn geworden omdat ze het zelf zo goed gedaan hebben, moet je nooit geloven"
Minister Wopke Hoekstra (CDA)

Na afloop van de officiŽle les mochten kinderen nog heel veel vragen stellen. Die gingen meestal niet over geld. "Voor welke club heb je gehockeyd?", klinkt het uit de klas. Na het antwoord "Schaerweijde", barst de klas in juichen uit. Net als na de vraag voor welke voetbalclub Hoekstra is: "Ajax!" zegt hij. De klas joelt nogmaals, maar twee keer zo hard.

ZEIST

En Lolo heeft zelfs een oude klassenfoto van Wopke Hoekstra meegenomen. Haar moeder, Jacqueline, zat met de minister in de klas."Je lijkt ook op je moeder", lacht Hoekstra. "lk heb 'm toevallig nog opgezocht dit weekend." Lolo: "Ik vond het wel leuk om even te laten zien." Volgens haar moeder was Wopke een aardige jongen vroeger: "Ze hadden nooit echt ruzie ofzo. Ik vond het wel cool dat hij toevallig nu in onze klas was."

CDA'er Hoekstra is nog regelmatig in Zeist te vinden, want zijn vader woont er nog steeds. Maar hij wilde eigenlijk profvoetballer of advocaat worden. "Achter elk kind staat een ouder die met verbazing kijkt wat zich allemaal heeft ontwikkeld. Ik denk dat hij het belangrijker vindt dat ik ook een goede vader ben. En hij zal ongetwijfeld weleens een krant openslaan."

En ook die les geeft Hoekstra de kinderen mee. Op de vraag hoe hij op het idee kwam om deze baan te nemen, antwoordt Hoekstra: "Ik ben ervoor gevraagd. Heel eerlijk: grote mensen die zeggen dat ze iets zijn geworden omdat ze het zelf zo goed gedaan hebben, moet je nooit geloven. Je hebt ook een beetje geluk nodig."

Minister Wopke Hoekstra geeft gastles.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Nieuwsoverzicht