RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Studenten en leiding Universiteit Utrecht in debat over 124.000 euro aan declaraties

1/2
UTRECHT - Is 124.000 euro een normaal bedrag aan reiskosten voor de voorzitter van een universiteit? Dat is vanochtend het onderwerp van een debat tussen de universiteitsraad en het college van bestuur van de Universiteit Utrecht. Universiteitsvoorzitter Anton Pijpers declareerde vorig jaar voor 124.000 euro aan kosten binnen Nederland, vooral voor reizen die hij maakte met zijn dienstauto met chauffeur.

De declaraties kwamen boven tafel via Floris Boudens, die lid is van de Universiteitsraad. Hij wil dat de uitgaven naar beneden gaan. Volgens de student geschiedenis zijn de reiskosten van de Utrechtse universiteitsdirecteur veel hoger dan die van andere directeuren in soortgelijke functies. Boudens zegt dat het totale bedrag aan reisdeclaraties zelfs hoger is dan 124.000 euro, omdat er volgens hem ook nog 12.000 euro aan buitenlandse reiskosten is ingediend.

OVER DE TON
Boudens vergeleek de declaraties met die van andere universiteiten in 2017. "Anton Pijpers is de enige die over de ton gaat. Twente staat op de tweede plaats met 56.000 euro. Alle andere collegevoorzitters in het land kunnen met 30.000 euro of minder uit de voeten."

Een woordvoerder van de Universiteit Utrecht gaf in een reactie op de commotie toe dat de binnenlandse vervoerskosten relatief hoog waren. Maar de universiteit zou in 2018 al stappen hebben genomen om dit te verbeteren. Pijpers zou plannen hebben om te verhuizen van zijn huidige woonplaats Zutphen naar Utrecht, wat de dagelijkse reizen overbodig zou maken.

VOLGENS DE REGELS
Ook benadrukte de universiteit dat alles volgens de regels is gegaan. "De vraag die voorligt, is of het verantwoorde uitgaven zijn: vinden we dit als Universiteit Utrecht oké? En zijn de gemaakte kosten ook in het belang van de universiteit, haar studenten en medewerkers? Anton Pijpers wil hier het debat over voeren."

Vanochtend gaat de wens van universiteitsdirecteur Pijpers in vervulling en zal het debat over de declaraties plaatsvinden. De discussie is tussen de universiteitsraad en het college van bestuur. De universiteitsraad vertegenwoordigt de belangen van studenten en medewerkers van de Universiteit Utrecht. Het college van bestuur heeft de dagelijkse leiding over de UU.

Floris Boudens van de Universiteitsraad over de reiskosten van Pijpers


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -