RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Duizenden basisschoolleerlingen krijgen verkeerd schooladvies

PROVINCIE UTRECHT - Duizenden basisscholieren hebben een advies voor het voortgezet onderwijs gekregen dat mogelijk te hoog gegrepen is. Dat heeft het onderwijsministerie bekendgemaakt.

Er moet opnieuw naar deze beoordelingen worden gekeken. De testen hoeven niet opnieuw door de scholieren te worden gemaakt. Er deden dit voorjaar 175.000 kinderen een eindtoets.

"Dit is een buitengewoon vervelende situatie, in eerste instantie natuurlijk voor geraakte groep 8-leerlingen en hun ouders, maar ook voor alle leerkrachtenen scholen die hierbij betrokken zijn", aldus minister Slob.

ADVIES OMHOOG

De uitkomst van zo'n toets kan ertoe leiden dat het eerdere advies van de leerkracht, dat leidend is, alsnog naar boven toe wordt aangepast. Bij de beoordeling van 20.000 van deze toetsen zijn fouten gemaakt.

In de meeste gevallen maakten deze fouten niet uit voor het advies, maar een nog onbekend aantal kinderen moet er toch rekening mee houden dat ze bijvoorbeeld toch beter niet naar het vwo kunnen, maar naar de havo.

TOETSAANBIEDERS

De fouten werden niet gemaakt bij de beoordeling van de Cito-toetsen (de helft van alle toetsen), maar bij de beoordelingen van de toetsen aangeboden door de andere aanbieders: IEP Eindtoets, ROUTE 8, Dia-eindtoets of AMN Eindtoets (samen de andere helft van alle toetsen). De oorzaak voor het probleem ligt niet bij de toetsaanbieders zelf, aldus het ministerie.

Door een verkeerde verwerking bij onafhankelijke experts is bij 11 procent van alle groep 8-leerlingen in Nederland een onjuist schoolniveau uit de eindtoets gekomen. Maar lang niet alle kinderen die een onjuiste uitslag kregen van de toets, hebben ook een verkeerd advies gekregen omdat het oordeel van de leerkracht erg zwaar weegt.

Slob: "Alle betrokkenen zijn ervan doordrongen dat dit voor veel ouders, leerlingen, leraren en scholen in zowel het primair onderwijs als het voortgezet onderwijs tot onzekerheid leidt. Alle betrokken partijen betreuren de situatie en zetten alles op alles om zo snel mogelijk duidelijkheid te kunnen geven."

POLITIEKE PARTIJEN

Partijen in Den Haag zijn geschrokken dat 11 procent van de basisschoolleerlingen een verkeerd schooladvies heeft gekregen. Oppositiepartijen PvdA en GroenLinks willen snel een debat met minister Arie Slob.

"Stel je voor: je hebt net onder grote stress je eindtoets gemaakt en dan hoor je dat de resultaten van die toets helemaal niet klopten! Dat is niet uit te leggen", zegt PvdA-Kamerlid Kirsten van den Hul. "Het is zaak dat er snel opheldering komt, zodat bij de getroffen kinderen de middelbareschoolkeuze niet wordt vertraagd."

GroenLinks-Kamerlid Lisa Westerveld vindt het heel erg dat het vertrouwen in de eindtoets is geschaad. "Uiterst vervelend nieuws voor leerlingen bij wie ten onrechte schooladvies werd aangepast", twittert CDA'er Michel Rog. Ook Paul van Meenen (D66) spreekt van een "heel vervelend bericht. Minister en scholen moeten zo snel mogelijk duidelijkheid geven. De toets levert al te veel stress op", twittert hij.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Nieuwsoverzicht